Buzz

VIDEO: 47 auto’s beschadigd door sneeuwruimer

Wanneer het sneeuwt, wordt de sneeuwploeg vaak verwelkomd als reddende engel. Na zijn interventie kun je immers weer vlot rijden. Maar dat is niet altijd het geval. In de Verenigde Staten vond het tegenovergestelde plaats: bij het vrijmaken van de weg veroorzaakte een sneeuwruimer een ongeval met 47 voertuigen.

Geschreven door David Leclercq | 01/02/2022

Sneeuwperiodes zijn zeldzaam geworden in België. Jammer, want ze leveren altijd een prachtig spektakel op. Behalve dan op de wegen, waar automobilisten vaak geconfronteerd worden met grote verkeersproblemen, ook al kiezen steeds meer automobilisten voor winter- of vierseizoenenbanden.

Als het weer zich laat gelden, hebben de autoriteiten uiteraard geschikt materiaal om de wegen opnieuw vrij te maken: strooiwagens en sneeuwploegen beginnen dan aan een eindeloze rit om onze mobiliteit te verzekeren. Vaak zijn automobilisten heel blij met het resultaat, behalve als ze een van deze machines in volle actie inhalen, zoals op een snelweg. Een sneeuwruimer inhalen, is een delicaat maneuver waarbij je de sneeuw en het ijs moet ontwijken dat de machine aan de zijkanten wegduwt. We hebben het allemaal weleens meegemaakt.

Advertentie

Zoals een steen

Doorgaans wordt zwaar sneeuwruimwerk ‘s nachts uitgevoerd, om druk verkeer te vermijden, maar ook omdat de sneeuw die op de wegen valt geen fijn poeder is. Ze verandert al snel in modder die kan aanvriezen en zo ijzel wordt.

Dat is precies wat er gebeurde in de Verenigde Staten, in de staat Ohio. De bestuurder van een sneeuwruimer was bezig met zijn werk overdag en kreeg te maken met veel drukker verkeer dan gewoonlijk. Hij pakte het slecht aan, want de man duwde de beruchte ijsstenen op de voertuigen die in de tegengestelde richting kwamen aanrijden. Resultaat: de ijsstenen knalden tegen de bumpers, motorkappen en voorruiten van wagens die met vrij hoge snelheden reden. De sneeuwruimoperatie veranderde plotseling in een ernstig ongeval met 47 voertuigen.

Een video gefilmd vanuit de cabine van een vrachtwagen toont duidelijk hoe het ijs omhoogvliegt en hoe krachtig het is. Enkele auto’s rijden voorbij, maar het probleem wordt meteen duidelijk wanneer enkele auto’s van de weg geraken omdat de bestuurders totaal verblind zijn. Er werden geen gewonden gemeld, maar twaalf personen werden toch ter observatie in het ziekenhuis opgenomen, een bewijs van de ernst van de klap. Er werd een onderzoek geopend om te begrijpen waarom de bestuurder zijn sneeuwruimer overdag bediende.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's