Buzz

Deze auto kan vijftig jaar rijden

De e.Volution Space is een kubusvormige auto die acht personen kan vervoeren. Op zich geen revolutie, behalve dan dat de fabrikant beweert dat hij vijftig jaar meegaat. Echt waar?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 16 mei 2023 | Leestijd: 4 min

Een ecologische auto die de kaart trekt van energiezuinigheid en de circulaire economie: dat is het doel van het Duitse bedrijf e.Volution GmbH. Tegen 2025 wil het bedrijf een verrassende auto bouwen. Het stelde zopas de e.Volution Space voor, een ruim bedrijfsvoertuig zo groot als een Jeep Grand Cherokee dat tot acht personen kan vervoeren in zijn lange versie (4,92 m) en vijf personen in zijn korte versie (4,09 m).

Het design lijkt op een kubus en de e.Volution Space heeft een koetswerk met zes deuren voor een gemakkelijke instap. Maar het is toch vooral met zijn concept en motor dat deze auto van 2,8 ton zich weet te onderscheiden.

Advertentie – lees hieronder verder

Evolution04

Twee motoren

De e.Volution Space wordt aangedreven door twee elektromotoren (140 kW), één per as. Hij is uitgerust met een lithium-ionbatterij met een capaciteit van (slechts) 40 kWh, wat een rijbereik van 150 tot 200 km moet opleveren. Volgens de ontwerpers zullen de meeste ritten op die manier afgelegd worden. Maar voor langere ritten heeft de e.Volution Space ook een range extender in de vorm van een brandstofcel met waterstof die elektriciteit kan opwekken voor nog eens 250 km.

Levensduur vijftig jaar

De e.Volution Space kiest voor een circulaire aanpak. Elke vijf jaar krijgt hij een update waarbij de batterij vervangen wordt. Hierdoor wordt de totale levensduur van de auto verlengd tot vijftig jaar of vier keer meer dan een traditionele auto. Bovendien plant de fabrikant niet één grote fabriek, maar verschillende kleine om de keten kort te houden. De oude batterijen zouden hergebruikt worden voor vaste energieopslag gedurende minstens twintig jaar (in huizen bijvoorbeeld).

Evolution02

De initiatiefnemers van het e.Volution Space-project zijn geen onbekenden, want het gaat onder meer om de Duitser Günther Schuh, die zeer actief is in de auto-industrie, als professor aan de RWTH-universiteit in Aken en als oprichter van andere bedrijven zoals Streetscooter (de elektrische bestelwagens van Deutsche Post) en e.Go Mobile, dat een kleine elektrische stadsauto heeft ontwikkeld. Günther Schuh en zijn partners moeten echter nog fondsen werven om de e.Volution Space te realiseren.

Evolution03

Momenteel is hiervoor zo’n 100 miljoen euro nodig. De auto zou je kunnen kopen voor 100.000 euro of leasen voor 1.200 euro per maand. Het bedrijf hoopt tegen 2025 30.000 stuks per jaar te kunnen bouwen. Wordt vervolgd…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie