Buzz

Gehackte Russische laadpalen melden “Glorie aan Oekraïne”

Het conflict in Oekraïne wordt niet alleen met de wapens maar ook achter de computers uitgevochten. Zo kaapten hackers de Russische publieke laadpalen voor elektrische wagens in Moskou en vertoonden er de boodschap “Glorie aan Oekraïne”. Een actie waarmee president Vladimir Poetin niet zal kunnen lachen.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 4 mrt. 2022 | Leestijd: 2 min

Het is al langer een bekend feit dat informatietechnologie een belangrijke rol speelt in conflicten die in beginsel met de wapens worden beslecht. Naast de stormvloed aan desinformatie om de publieke opinie te beïnvloeden, storten IT’ers uit Oekraïne en Rusland zich dezer dagen massaal op de computersystemen van de vijand om die te saboteren, plat te leggen of te manipuleren.

Sabotage

charger

Advertentie – lees hieronder verder

Zo slaagden hackers er volgens Insideevs in om een netwerk van publieke laadpalen voor elektrische wagens in Rusland te kraken en op de displays van de oplaadpunten boodschappen te verspreiden die Oekraïne in dit conflict steunen en de acties van de Russische president Vladimir Poetin afkeuren.

Er stond te lezen “Slava Ukraini!” of “Glorie aan Oekraïne” op het display van een laadpunt in de buurt Moskou of Sint-Petersburg, zoals in de onderstaande video te zien is. Verder verschijnt er eveneens “Call service. No plug available” op het scherm, waaruit kan afgeleid worden dat de laadpaal wellicht gesaboteerd werd.

Hiermee willen de virtuele verzetsstrijders ook de bevolking in de Russische grootsteden die ver van het bloedige conflict een rustig leventje leidt, sensibiliseren en laten voelen dat ook zij op een of andere manier getroffen kunnen worden door de onderlinge vijandelijkheden.

Eerder manipuleerden hackers al de verkeerssignalisatie in Oekraïne om de oprukkende Russische troepen te misleiden door foutieve aanduidingen of niet mis te verstane boodschappen te vertonen. Propaganda van de bovenste plank…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie