Advies

De complete gids voor een laadpaal thuis

De elektrische auto is aan een sterke opmars bezig en dat betekent dat ook steeds meer gebruikers hun EV thuis gaan opladen. Maar welk type laadpaal moet je laten installeren? Gocar.be helpt je bij de keuze van de juiste wallbox, een efficiënt gebruik ervan en de fiscale voordelen die eraan verbonden zijn. Volg de gids.

Alain De Jong  | Gepubliceerd op 11 feb. 2022 | Leestijd: 7 min

Hoewel de grote boom op de markt van elektrische auto’s pas de komende jaren wordt verwacht, stijgt hun aantal op onze wegen toch nu al aanzienlijk. In 2021 was 23,5% van de nieuw ingeschreven personenwagens in België reeds geëlektrificeerd: 5% zelfopladende hybrides, 12,5% plug-in hybrides en 5,9% volledig elektrisch. Enkel de laatste twee types moeten opladen aan het stroomnet en zullen dus regelmatig gebruik maken van een laadstation. Dat kan een publiek laadpunt, op het werk of thuis zijn.

Vooral die laatste optie is belangrijk, omdat je elektrische auto ’s avonds, ’s nachts of in je vrije tijd toch stilstaat op je oprit of in je garage, zodat er voldoende tijd is om de batterij volledig op te laden tegen de volgende rit. Dan laat je best een specifiek oplaadpunt of wallbox installeren.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat zijn de voordelen van een wallbox?

Gids voor een wallbox thuis

  • Veiliger: Een professioneel geplaatste wallbox verzekert veilig opladen. Bekijk de wallbox als een ‘superstopcontact’ dat gemaakt is om gedurende langere tijd een grote hoeveelheid stroom te leveren. Dit zonder het risico op oververhitting en dus brandgevaar zoals bij een standaard stopcontact.
  • Sneller: Een wallbox laat een hoger oplaadvermogen toe dan een gewoon stopcontact, waardoor de accu van je EV sneller opgeladen zal zijn. De recentste modellen kunnen ook intelligent functioneren, zodat een overbelasting van je huiselijke elektriciteitsinstallatie vermeden wordt. Dit is ook belangrijk met het oog op het capaciteitstarief dat er aankomt, waarmee stroompieken duurder zullen worden.
  • Gescheiden facturatie: De wallbox laat ook toe het verbruik voor het opladen van het voertuig te scheiden van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik, zodat het automatisch aan de werkgever kan worden doorgerekend.
  • Fiscale voordelen: Particulieren die thuis een laadpaal installeren kunnen rekenen op een belastingaftrek tot 45% in 2022. In 2023 zakt dat percentage tot 30% en in 2024 tot 15%. Het bedrag is beperkt tot 1.500€ per laadpunt en per belastingplichtige. Bedrijven kunnen tot eind 2023 rekenen op een belastingaftrek van 225% en een versnelde afschrijving als de laadpaal publiek toegankelijk is.

Check eerst je aansluiting thuis

Vooraleer je een wallbox thuis laat plaatsen, laat je best eerst de aansluiting in huis controleren. Is ze enkelfasig (230V) of driefasig (3×400V) met of zonder nulgeleider? De oudere installaties leveren namelijk een lager laadvermogen en zullen niet altijd kunnen functioneren met alle wallboxen.

Daarnaast moet je aansluiting ook zwaar genoeg zijn om naast het laden van je elektrische auto ook de andere stroomverbruikers in huis aan te kunnen. Eventueel kan een verzwaring van de elektrische installatie noodzakelijk zijn of kan een intelligent laadstation aangewezen zijn om het laadvermogen van de wallbox aan te passen in functie van het werkelijke elektriciteitsverbruik in de hele woning

Welke wallbox kiezen?

Het vermogen van je wallbox zal bepalen hoe snel je de batterij van je elektrische auto zal kunnen opladen, rekening houdend met de beperking van het laadvermogen dat je wagen aankan.

In grote lijnen heb je naast het gewone huisstopcontact (2,3 kW, 10A), de keuze uit een wallbox van 7,4 kW, 11kW of 22 kW. Het is logisch dat de installatie met het grootste laadvermogen de accu het snelst zal kunnen opladen. Die keuze zal bepaald worden door de grootte van de accu van je auto en het laadvermogen dat die aankan.

Heb je een plug-inhybride, die vaak een batterij van 10 tot 15 kWh hebben en nog steeds op de verbrandingsmotor kunnen rijden, dan zal misschien een ‘kleine’ wallbox van 7,4 kW volstaan. Want dan lukt volledig opladen van de accu makkelijk in ongeveer 2 uur (15/7,4).

Bezit je echter een 100% elektrische auto met een batterij van een gangbare capaciteit van zo’n 65 kWh, die je steeds graag thuis volledig oplaadt, dan is een krachtigere wallbox van 11kW of zelfs 22 kW aangewezen. Daarmee laad je de accu volledig op in respectievelijk 6 of 3 uur.

Dit geeft bovendien de mogelijkheid om de laadpaal te delen met andere gebruikers, die er toegang toe verkrijgen via een badgesysteem dat de gebruikers herkent en toelaat achteraf de afrekening voor het elektriciteitsverbruik te maken. Op deze manier kan bovendien het aantal beschikbare laadpunten in woonwijken op korte tijd sterk stijgen om een voldoende dicht netwerk van laadterminals uit te bouwen.

Wat kost een wallbox?

Le guide complet de la wallbox à domicile

Het laatste maar zeker zo belangrijke punt: welk budget moet je voorzien voor de installatie van een wallbox thuis? Reken inclusief de keuring op 1.000 tot 2.500 euro, afhankelijk van het laadvermogen dat nodig is en de omstandigheden van de installatie (dichtbij de zekeringskast in de garage of ver van het huis aan de straatkant). Noteer ook dat je dit jaar als particulier nog van een belastingaftrek van 45% kan genieten op 1.500 euro aan installatiekosten voor een nieuwe wallbox. Dat is mooi meegenomen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon