Het reservewiel was jarenlang een essentieel onderdeel dat meegeleverd werd met een auto. Je vond het onder de koffervloer of, in oudere modellen, onder de auto. Met een paar schroeven kon je het wiel losmaken en je reis veilig voortzetten.
Maar de jongste jaren is het reservewiel steeds vaker afwezig. Hoe komt dit? Is dit puur een kostenbesparing van autofabrikanten? Dat zou je kunnen denken, maar er zijn meerdere redenen waarom het reservewiel stilaan verdwijnt.
Kwestie van gewicht?
Autofabrikanten hebben het reservewiel niet louter geschrapt om kosten te besparen. De belangrijkste reden is gewichtsreductie. Hoe lichter de auto, hoe minder CO₂-uitstoot. Letten op het gewicht is dan ook een belangrijke trend in de autosector. Dit zien we niet alleen bij reservewielen. Ook de brandstoftanks in benzine- en dieselwagens worden steeds kleiner om gewicht te besparen.

Advertentie – lees hieronder verder
In plaats van een reservewiel voorzien de autoconstructeurs tegenwoordig een reparatiekit (of ‘antilekkit’). Deze reparatiesets zijn lichter en nemen minder ruimte in beslag.
Technologische vooruitgang
Er zijn nog andere redenen waarom reservewielen verdwijnen. Zo zijn de banden technologisch geavanceerd. Moderne banden zijn veel beter bestand tegen lekrijden en sommige kunnen zichzelf zelfs tijdelijk dichten. Dankzij afdichtingstechnologie kan een speciale substantie het gat, veroorzaakt door bijvoorbeeld een spijker, afsluiten zodra het in contact komt met lucht. Dit is wel maar een tijdelijke oplossing, en een bezoek aan de garage blijft nodig.
Bovendien helpen bandenspanningscontrolesystemen (TPMS), die tegenwoordig verplicht zijn, bestuurders om hun bandenspanning te monitoren en mogelijke problemen op tijd op te merken. Hierdoor zijn ze minder vaak slachtoffer van onverwachte lekke banden.
Impact van elektrische auto’s
Een andere factor in het verdwijnen van het reservewiel is de opmars van elektrische auto’s. Deze wagens moeten zo licht mogelijk blijven, omdat ze al veel meer wegen door hun batterij. Daarnaast nemen zware batterijen veel ruimte in, waardoor er vaak geen plek meer is voor een reservewiel, zelfs voor een thuiskomertje.
Bestuurders vinden het belangrijk dat er genoeg opbergruimte beschikbaar is voor hun spullen. Zeker in elektrische auto’s, waarin ook de laadkabels opgeborgen moeten worden.

Vaker lekke banden
Sommige constructeurs bieden nog altijd een reservewiel aan, als je bijbetaalt voor deze optie. Dan heb je als consument tenminste de keuze. Wordt de automobilist hier benadeeld? Niet per se. Het ontbreken van een reservewiel vermindert het gewicht en dus de CO₂-uitstoot van de auto. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat de ecologische voetafdruk van jouw auto zo klein mogelijk blijft (ook om minder belastingen te betalen). Het is beter om de uitrusting te beperken. De CO₂-uitstoot varieert naargelang de uitrusting, de banden enzovoort. Dit cijfer ken je dus nog niet precies van tevoren.
Toch blijft een reservewiel erg nuttig. Worden lekke banden zeldzamer? Dit lijkt een misvatting te zijn, stelde de Nederlandse pechverhelper ANWB onlangs nog vast. Lekke banden komen zelfs vaker voor en dat heeft meerdere redenen: auto’s wegen steeds meer (en belasten daardoor hun banden meer) en laagprofielbanden zijn kwetsbaarder... Wel of geen reservewiel, wat denk jij?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be