Advies

Autofinanciering: de complete gids

Voor veel mensen is een auto bezitten noodzakelijk voor het dagelijkse leven. Maar een auto kopen, kost geld dat niet iedereen op de bankrekening heeft staan. Gelukkig bestaan er tal van autofinancieringsmogelijkheden. In deze gids vind je de belangrijkste informatie omtrent de financiering van een wagen of een ander voertuig in België.  

de redactie | Gepubliceerd op 19/02/2022 | Leestijd: 5 min

Wanneer een autofinanciering afsluiten?   

Een krediet afsluiten, is een eenvoudige en doeltreffende optie om de aankoop van een nieuwe auto tegen een verlaagd tarief te financieren. Zo’n lening is bestemd voor personen die niet over de nodige middelen beschikken om het door hen gewenste voertuig te kopen of die simpelweg hun spaargeld niet willen aanspreken. Als een autofinanciering bovenop je eigen bijdrage komt, kan je een duurdere auto kopen dan met alleen spaargeld. Logisch.

Waarom is een autofinanciering nu extra interessant?

Omdat de rentes laag zijn. Noem een autolening afsluiten dus gerust een strategische keuze. Vandaag van wagen veranderen veranderen om voor een nieuw, zuiniger model kiezen of voor een auto in een betere staat, is geen slecht plan.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe een autofinanciering aanvragen in België?

auto prijzen voitures prix

Eerst en vooral moet je weten dat je op verschillende plaatsen een autolening kan afsluiten: rechtstreeks bij een dealer, maar ook bij een bank of een andere kredietverstrekker. Je kan ook kiezen voor een online autolening, of profiteren van een financiering in het kader van de saloncondities (tijdens en nog even na de periode van het Autosalon van Brussel).

Wie een autolening aanvraagt, moet verschillende documenten voorleggen:

 • Een prijsopgave, bestelbon of aankoopfactuur van de met deze lening te financieren auto
 • Identiteitspapieren
 • Bewijs van adres
 • Overzicht van lopende leningen
 • Bewijs van inkomen en werk

Het doel van deze documenten voor de kredietverlenende instelling is je kredietwaardigheid controleren alvorens je een krediet te verlenen.

Verschillende soorten autoleningen 

 • Lening voor een nieuwe auto

Met een financiering voor een nieuwe auto (elk voertuig van minder dan 2 of 3 jaar oud) kan je een hoger bedrag krijgen dan met een lening voor een tweedehandse auto. De waarde van nieuwe auto’s ligt logischerwijs hoger. De rentevoeten en voorwaarden van dit krediet zijn ook veel voordeliger.

 • Lening voor een tweedehandswagen

De lening voor een tweedehandse auto hangt gedeeltelijk af van de leeftijd van het voertuig. De drempel is 3 jaar. Tweedehandsauto’s die al meer dan 3 jaar op de weg zijn, verliezen snel hun waarde. De rentevoeten voor deze voertuigen liggen  over het algemeen hoger, aangezien de waarde van de auto sneller daalt.

Wil een tweedehands model aantrekkelijk blijven, dan heeft hij max. 100.000 km op de teller. De autolening zelf bedraagt doorgaans tussen de 4.000 en 7.000 euro.

 • Lening voor een milieuvriendelijke auto

Wil je lenen voor een elektrische auto of een (plug-in) hybride? Veel kredietinstellingen bieden een aantrekkelijkere financiering aan voor milieuvriendelijke voertuigen. Bovendien stimuleert de Belgische overheid deze vorm van (deels) elektrisch transport.

In dezelfde geest wordt zachte mobiliteit aangemoedigd met specifieke mobiliteitsleningen. Dit is een financieringsoplossing voor alternatieve vervoermiddelen. Denk aan elektrische steps, elektrische fietsen, hoverboards, eenwielers, enz.

 • Lenen voor een camper

Ook voor een camper (ook wel camping-car of mobilhome genoemd) bestaan er specifieke en voordelige aanbiedingen. In werkelijkheid gaat het dan om een autolening die werd aangepast om specifiek voor een kampeerwagen te gelden.

 • Lenen voor een motorfiets

Deze financiering wordt gebruikt voor de financiering van elk type gemotoriseerd tweewielig voertuig (motorfiets, bromfiets, scooter, quad, enz.). Ook dit is een aangepaste autolening.

Ballonkrediet

crédit

Een ballonkrediet is een huurcontract dat lijkt op een autolening. Het wordt vaak aangeboden door autodealers, maar kan ook door banken worden gedistribueerd. Bij zo’n krediet moet de lener een eerste voorschot betalen en geniet hij vervolgens van lage maandelijkse betalingen gedurende de volledige termijn van de overeenkomst.

Deze financieringsoplossing is ideaal voor nieuwe voertuigen. Vergelijk het met een huurovereenkomst met koopoptie. Aan het einde van het contract kan de lener eigenaar worden van het voertuig door een vast bedrag te betalen, de ‘ballon’ genoemd. De voor- en nadelen van een ballonkrediet deden we al eens in dit artikel uit de doeken.

En wat met leasing voor particulieren?

Een auto leasen is natuurlijk ook een optie. In het kort uitgelegd: dit concept is gebaseerd op het gebruik en dus niet op het bezit van het voertuig.

Concreet lease je een wagen voor een periode van 3 tot 5 jaar. Aan het einde van het leasecontract ben je vrij om te kiezen of je het voertuig teruggeeft of het koopt voor het in het contract vastgestelde bedrag.

Tal van leasecontracten zijn een ‘all-in’ pakket, inclusief verzekering, onderhoud en belastingen. Zulke pakketten worden alsmaar populairder. Weet echter dat dit vaak de duurste optie is, weliswaar met het grootste gebruiksgemak.

De beste aanbiedingen voor autofinancieringen vergelijken

Onze tip: speel concurrenten tegen elkaar uit. Voordat je over een autofinanciering beslist, raden we aan om verschillende partijen te benaderen en hun aanbiedingen te vergelijken. Daar kunnen immers grote verschillen op zitten. Dé uitdaging is natuurlijk om het krediet vinden dat bij jouw situatie past.

Er zijn twee manieren om te vergelijken:

 • Vraag gepersonaliseerde offertes aan bij verschillende kredietorganisaties, door naar een kantoor of je autoverdeler te gaan.
 • Gebruik een onlinevergelijker voor autoleningen die de meeste interessante aanbiedingen op een rijtje zet.

De tweede optie is natuurlijk eenvoudiger omdat je dan niet naar een kantoor hoeft te trekken. Je hoeft enkel bepaalde gegevens in te vullen: de datum waarop je je rijbewijs hebt gehaald, aantal schadegevallen, eerste inschrijving van het voertuig, enz.)

Let op: geld lenen kost ook geld

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie