Praktische info

Ballonkrediet: wat is het en wanneer is het interessant?

Een ballonkrediet is een niet zo heel erg bekend alternatief voor de klassieke autolening en stelt de koper staat om te lenen voor de aankoop van een nieuwe auto tegen zeer lage maandelijkse aflossingen. Weet echter dat er niet alleen maar voordelen aan een ballonkrediet verbonden zijn. Meer uitleg in dit artikel.

Simulationpret.be | Gepubliceerd op 20/09/2021 | Leestijd: 5 min

Wat is een ballonkrediet? 

Een ballonkrediet houdt het midden tussen een autolening en een leasingcontract. Voor de duur van het krediet wordt de auto als een soort van leasingwagen ter beschikking gesteld en de maandelijkse aflossingen zijn vrij laag, aangezien het alleen om de rente op de lening gaat. Aan het einde van de vooropgestelde periode kan de gebruiker ervoor kiezen om de auto bij te houden (door eerst een ‘ballon’ te betalen) of hem terug te brengen naar de verdeler.

Hoe werkt een ballonkrediet

Wie een ballonkrediet aangaat, moet 10% tot 20% van de prijs van het voertuig betalen als aanbetaling en wordt dus al eigenaar van de wagen, in tegenstelling tot wie leaset. Vervolgens wordt gedurende een periode van één tot twee jaar maandelijks de rente op het krediet betaald. Dit bedrag is telkens vrij klein.

Advertentie – lees hieronder verder

Aan het einde van deze periode kan de gebruiker ervoor kiezen om de auto bij te houden of niet. Wie voor het eerste opteert, moet het restbedrag van de wagen betalen als de laatste betaling. Deze betaling wordt ‘de ballon’ genoemd, vandaar de naam ‘ballonkrediet’.

Wil de gebruiker de auto niet kopen, dan moet deze hem terugbrengen naar de dealer, zonder de eerder betaalde bedragen te recupereren (lees: de eerste grote storting en de maandelijkse aflossingen).

De voordelen van een ballonkrediet

Het ballonkrediet biedt de kans om met een nieuwe auto te rijden tegen een lagere kostprijs, althans per maand. Bovendien is dit contract flexibel: wie aan het einde van de periode niet met het restbedrag over de brug kan of wil komen, hoeft dat niet te doen (maar is de wagen dan kwijt).

De nadelen van een ballonkrediet

Een ballonkrediet lijkt rooskleurig maar heeft ook verschillende nadelen: de zogenaamde ballon vertegenwoordigt in de regel een groot geldbedrag dat tal van gebruikers niet kunnen betalen. De eerste aanbetaling is evenmin gering.

Komt daarbij dat er nog andere niet te onderschatten voorwaarden zijn: er is sprake van een kilometergrens die niet overschrijden mag worden (op koste van een geldboete) en bij een ballonkrediet moet je zelf instaan voor de verzekeringen, onderhoud en de belastingen, in tegenstelling tot bij een klassiek huur- of leasingcontract.

Voor wie is een ballonkrediet bedoeld?

Een ballonkrediet wordt aanbevolen als je met een nieuwe auto wil rijden maar de financiële lasten die dit met zich meebrengt, wilt beperken.

Mensen die een ballonkrediet afsluiten, verkopen het voertuig vaak onmiddellijk na de betaling van de ballon: zo kunnen zij de ballon financieren en tevens een aanbetaling doen voor een nieuw ballonkrediet.

Welke andere financieringsmogelijkheden voor het kopen van een voertuig?

Naast een ballonkrediet zijn er nog 3 andere consumentenkredieten waarmee je de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto kunt financieren. Dit zijn: de lening op afbetaling, de verkoop op afbetaling en leasing.

Van al deze financieringsmogelijkheden voor de aankoop van een voertuig zijn leningen en koop op afbetaling vaak voordeliger als je alle aflossingen in aanmerking neemt. Toch kan een ballonkrediet interessant zijn als je, zoals hierboven vermeld, regelmatig van voertuig wilt veranderen (en dan de lening kan terugbetalen door de doorverkoop van je voertuig). Wat leasing betreft, dit is een optie die vaak door professionals in het kader van hun activiteit wordt gekozen vanwege de voordelige fiscaliteit. Maar als je dus, ongeacht het financiële aspect, op zoek bent naar een ‘kant-en-klare’ oplossing die alle zorgen omtrend onderhoud wegneemt, dan kan een ballonkrediet een geschikte oplossing zijn.

Ontdek hier alle financieringsmogelijkheden voor een nieuwe auto

Opleget, geld lenen kost ook geld

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie