Advies

Van auto veranderen: wat moet je doen?

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en je mag hem gaan ophalen. Mooi, maar dan moeten er nog wel eerst een reeks van formaliteiten vervuld worden. Volg de gids.

Geschreven door David Leclercq | 05/11/2021

Een nieuwe auto aankopen is één ding. Maar hem volledig conform op de openbare weg zetten is nog iets anders. Er zijn inderdaad verschillende stappen die je moet voltooien om je nieuwe kentekenplaat, verzekering, enz. te verkrijgen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste formaliteiten die je moet voltooien.

Verzekering

Changer d'assurance

Het eerste wat je moet doen is uiteraard de verandering van voertuig melden bij je verzekering. Als het een eerste aankoop is, moet je nog een verzekeraar vinden. Aarzel hierbij niet om de concurrentie uit te spelen. En als je jong bent, neem dan contact op met de verzekeraar van je ouders.

Over het algemeen zijn ze zeer inventief om bestaande klanten te behouden en nieuwe klanten te verwerven zolang ze niet te turbulent zijn! Het zal op dit moment ook nodig zijn om de gewenste optie te selecteren: een ‘omnium’, een bestuurdersverzekering (sterk aanbevolen, omdat met de ‘basisverzekering’ alleen de passagiers zijn verzekerd in geval van lichamelijk letsel), een verdediging in de rechtbank, enz.

Bij de levering van het nieuwe voertuig – door de garagist of de particulier, afhankelijk van of het een nieuw of gebruikt voertuig is – ontvang je een aanvraagformulier voor de inschrijving van de garagist of de particuliere verkoper (die het ontvangt wanneer het voertuig de technische keuring doorstaat en aangeeft dat het voor een wederverkoop is). Zonder dit document is het onmogelijk om de auto te registreren, omdat dit document ook de overeenkomst van de verzekeraar bevat om het voertuig te dekken. En zonder dekking, geen kentekenplaat. Je moet jouw deel invullen (vak gericht aan de aanvrager) en terugsturen naar je verzekeraar in afwachting van zijn medeondertekening.

DIV

Alleen dan kan je bij de DIV (Directie voor Inschrijving Voertuigen) terecht. Toch moet worden opgemerkt dat een meerderheid van de verzekeraars dit proces voor jou doet. Zodra het document is teruggestuurd, duurt het in het beste geval 24 uur en in het slechtste geval een paar dagen (maar minder dan 48 uur) om een nieuw kentekenbewijs te ontvangen, vergezeld van een kenteken dat je ook 30 euro kost en tot 1.000 euro als je een gepersonaliseerd exemplaar wil. De nieuwe groene kaart (die eigenlijk roze is) wordt ook verzonden.

Je kan je dossier op elk gewenst moment controleren. Ga gewoon naar de DIV-website en voer het referentienummer in op het registratieaanvraagformulier of het Webdiv-referentienummer dat je verzekeraar normaal heeft ontvangen toen het online werd gecodeerd (dus je zal het hem moeten vragen).

Hoelang duurt het om van voertuig te wisselen?

changement d'immatriculation

Tegenwoordig gebeurt elke verandering via internet. Dit betekent dat, zodra de overeenkomst met je verzekeraar is bereikt, de hele procedure ongeveer 48 uur duurt. Vergeet ook niet dat je alleen de achterplaat van je auto krijgt.  Het zal daarom nodig zijn om naar een winkel te gaan om een duplicaat voor vooraan te verkrijgen.

Soms zijn de DIV-diensten overbelast. In dit geval is de beste optie om rechtstreeks naar een DIV-antenne te gaan. Advies: vermijd Brussel en geef de voorkeur aan een gedecentraliseerde antenne in een van de regio’s. Doordat ze minder druk zijn, is de wachttijd er aanzienlijk korter. Bovendien ga je er buiten met je nummerplaat en al je documenten. Deze procedure wordt zeker aanbevolen bij het importeren van een voertuig uit het buitenland, omdat de DIV een nieuwe groene kaart moet produceren op basis van degene die je van de verkoper kreeg (verplicht) en het gelijkvormigheidscertificaat van het voertuig.

Wat als ik niet kan wachten? 

Wat als je niet kunt wachten en je absoluut moet rijden om bijvoorbeeld professionele redenen? Als je verzekeraar op de hoogte werd gebracht, stuurt hij je de nieuwe groene kaart. Dit betekent dat je dan in orde bent met de verzekering. Maar niet met de inschrijving. Voorzie daarom alle argumenten tegenover de politie die wellicht begripvol zal zijn. Neem alle nuttige bewijsstukken mee: een kopie van het registratieaanvraagformulier dat je aan je verzekeraar hebt gegeven of het referentienummer van hetzelfde formulier.

Hoe schrap je een kenteken?

Soms is het ook nodig om je kenteken te schrappen. Dit is meestal het geval als je niet langer in het bezit bent van je voertuig en je niet van plan bent om een ander voertuig te registreren. Of als je de plaat hebt veranderd van het oude model naar het Europese model. Of als je het voertuig opnieuw registreert onder een nieuwe plaat. Je kentekenplaat niet schrappen betekent in dit geval dat de wegenbelasting verderloopt.

In dat geval moet je de officiële kentekenplaat (‘achterplaat’ met DIV-logo), zonder verpakking, naar een Bpost-kantoor of een postpunt brengen. De annulering gaat onmiddellijk in en is kosteloos. Je ontvangt direct een bericht van schrapping. Vervolgens ontvang je per email een bericht van nominatieve schrapping.

Vergeet niet de annulering te melden bij je verzekeraar. Voordelen: de annulering gaat dezelfde dag nog in en maakt een einde aan de rijbelasting, vermijdt verkeersboetes en maakt het afsluiten van de verzekering mogelijk. Als je slachtoffer bent van diefstal, ga dan naar de politie om aangifte te doen van verlies/diefstal. De politie zal je dan een bewijs van onvrijwillige onteigening van de plaat afgeven en zal overgaan tot de melding van verlies/diefstal van de plaat die direct zal leiden tot de schrapping ervan.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's