Buzz

Illegaal geïmporteerde Japanse iconen voor een ‘spotprijs’

In het tuningmilieu zeggen ze niet Japanse auto’s met het stuur rechts maar JDM cars, wat staat voor Japanese Domestic Market en alleen betrekking heeft op modellen die eigenlijk alleen voor het land van de rijzende zon bedoeld waren. Zulke wagens worden natuurlijk af en toe geïmporteerd, maar dat moet dan wel legaal gebeuren, op straffe van inbeslagname.

Geschreven door Joris Bosseloo | 24/09/2021

Dit laatste gebeurde in de VS. Een heleboel JDM cars werden illegaal geïmporteerd en kwamen in het vizier van het Amerikaanse ministerie van Financiën terecht. Die instelling liet de auto’s in beslag nemen, gedeeltelijk ontmantelen en veilen.

JDM Skyline R34 GT-R

Met ontmantelen, bedoelen we dat bepaalde essentiële onderdelen, zoals de motor en de versnellingsbak, eruit werden gehaald zodat de wagens zeker niet meer zouden kunnen rijden. Die stukken werden evenwel mee geveild, dus Handige Harry’s kunnen ze gewoon weer in elkaar knutselen.

Verschillende Nissan Skylines en Silvia’s

De lijst is best lang en er zit leuk speelgoed tussen. Denk aan Nissan Skyline R34 GT-R, twee vierdeurs Skylines, een handvol S15 Silvia’s, zeker drie Honda Accords, een Stagea (een sportieve Nissan-break, zie foto onder), een Toyota Aristo (nog nooit van gehoord), een Toyota Chaser en nog een paar andere vierwielers.

Nissan Stagea

Het addertje onder het gras

De veiling liep af op 20 september en iemand kocht het volledige lot voor 148.000 dollar, wat neerkomt op 126.000 euro. In absolute termen veel geld, maar in zekere zin een spotprijs als je alles samen telt.

Alleen zit er een adder onder het gras: aangezien de JDM’s in kwestie illegaal in de VS werden bestempeld, zit er voor de koper niets anders op dan hen weer exporteren en daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden.

Zou je zelf een auto willen importeren, op een legale manier welteverstaan, lees dan zeker dit artikel.

Bron: Apple Auctioning Co.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook