Buzz

Man tankt per ongeluk biodiesel, krijgt gepeperde rekening

Een inwoner van Hoei verslikte zich het afgelopen weekend in zijn koffie nadat hij zag hoeveel er van zijn rekening was gegaan na het vullen van de tank van zijn dieselwagen. “Mijn eigen schuld”, gaf Philippe Charlier achteraf toe, maar hij wil iedereen waarschuwen om niet dezelfde fout te maken.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 18 jan. 2022 | Leestijd: 3 min

Charlier, zelf eigenaar van een takeldienst, was naar het Q8-tankstation in het Luikse Verlaine getrokken om er diesel te tanken. Hij ging aan “de eerste de beste” pomp staan en gooide zijn tank vol. De rekening: 244 euro…

“Ik geef toe dat ik afgeleid was. Ik had moeten zien dat ik naast een pomp van ecologische diesel stond, die veel duurder is dan het gewone spul.”

Advertentie – lees hieronder verder

Dit laatste klopt effectief: hernieuwbare diesel tanken, is geen klein beetje maar een heel pak duurder dan met gewone diesel een tank vullen. Per liter betaal je zomaar eventjes 3,35 (!) euro voor HVO100-diesel, tegenover ongeveer 1,6 euro voor gewone diesel.

HVO100-diesel?

HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. Dit type diesel wordt geproduceerd op basis van met waterstof behandeld plantaardige restafval, zoals dierlijke vetten, en andere oliën van natuurlijke oorsprong. De ‘100’ moet duidelijk maken dat het ‘pure’ brandstof betreft en dat ze dus niet werd gemengd. Staat er bijvoorbeel HVO20, dan gaat het om 20% HVO en 80% fossiele diesel.

HVO100 zou voor een fors lagere CO2-uitstoot zorgen, alsook van fijnstof, koolwaterstof, koolmonoxide, stikstofoxiden en PAK’s, een verzamelnaam voor organische verbindingen die kankerverwekkend zijn.

Niet goed aangeduid?

“Met de uitbaters van het tankstation ga ik niet in de clinch. Ik betwist helemaal niets, maar dit zal me echt nooit meer overkomen”. Charlier deelde zijn figuurlijke koude douche met zijn vrienden en volgers op sociale media. Hij deed dat naar eigen zeggen om ervoor te zorgen dat anderen niet dezelfde fout zouden maken.

“Misschien moet men toch beter aanduiden dat het niet om een klassieke dieselpomp gaat. Een anders gekleurd mondstuk zoals bij Adblue zou kunnen helpen. Bovendien ben ik naar het schijnt niet de eerste die deze vergissing is begaan.”

Zijn korte “video” op TikTok haalde zomaar eventjes 40.000 views. “Stel je voor dat dit met een van mijn takelwagens was voorgevallen, dan was ik in één klap 600 euro kwijt geweest”.

Niet het enige pompstation

Voorlopig kan je in ons land in zeven Q8-tankstations HVO100-diesel van Neste tanken. Maar liefst zes daarvan zijn in Vlaanderen gesitueerd.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie