Buzz

Rivian R1T: is water echt de aartsvijand van elektrische voertuigen?

We denken vaak dat water en elektrische voertuigen geen goede combinatie is. Dat lijkt logisch, maar in het geval van één auto is die realiteit toch anders. Batterijen moeten immers ook aan de elementen kunnen weerstaan, en dat geldt nog eens te meer voor een utilitair voertuig. Rivian toont alvast hoe het moet met de R1T pick-up. 

Geschreven door David Leclercq | 08/09/2021

“Een elektrische auto die in contact komt met water, gaat steevast stuk”. Of nog, “Je kan geëlektrocuteerd worden in een elektrische auto als hij in contact komt met veel water”. We hebben het allemaal al eens gehoord, maar het ergste is dat het om ongefundeerde uitspraken gaat. Want ja, de elektrische auto is nog steeds een uitzondering. Feit is dat hij een stuk beter tegen water bestand is dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Verbrandingsmotoren moeten hun luchtinlaat immers tegen water beschermen, want anders draait de motor letterlijk in de soep. De elektrische auto hoeft geen lucht samen te persen om zijn motor te laten draaien en het accupakket is zelfs hermetisch afgesloten. Tesla’s die gaan drijven wanneer het waterpeil stijgt, zijn daarvan het beste bewijs.

Rivian R1T levert het bewijs

Om alle foute geruchten de kop in te drukken, heeft de nog jonge Amerikaanse constructeur Rivian laten zien wat er écht gebeurt door een RT-1 pick-up door een diepe gracht te laten rijden. Het merk wil daarmee aantonen dat het waterniveau tot aan de motorkap mag komen zonder dat de werking van de auto wordt beïnvloed.

Dit is niet alleen een straffe stunt, maar ook vanuit marketingoogpunt is het een geruststellende én doeltreffende strategie. De Rivian pick-up wordt immers in de komende weken op de Amerikaanse markt gelanceerd. We hebben goede hoop dat hij ook naar België komt. Dat is ook zo gepland, maar een exacte lanceringsdatum is er nog niet.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's