Buzz

VIDEO – Tesla’s software voor autonoom rijden verbetert, maar…

Sinds eind januari 2023 rolt Tesla een nieuwe softwareversie (bèta 10.9) voor autonoom rijden uit. Elon Musk zelf had deze uitrol aangekondigd.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 16 feb. 2023 | Leestijd: 3 min

Sinds 17 januari 2023 ontplooit Tesla de softwareversie bèta 10.9 van zijn FSD-programma (Full Self-Driving) voor 100 procent autonoom rijden. Dit systeem is feitelijk een geavanceerde versie van de Autopilot die ook verkeerslichten en -borden kan herkennen.

Deze nieuwe variant betekent geen revolutie, maar brengt wel een reeks kleine verbeteringen, zoals een natuurlijker – en dus minder abrupt – insturen van bochten. Uiteraard deelden eigenaren met deze functie al snel hun ervaringen online, onder wie veel YouTubers.

Advertentie – lees hieronder verder

Vooruitgang, maar ook terugkerende problemen

Het is verrassend om te zien hoe goed het FSD-programma werkt, vooral om de omgeving te herkennen en evalueren, inclusief geparkeerde auto’s en voetgangers. Bovendien is de verkeersbordenherkenning aanzienlijk verbeterd. YouTuber Tony merkt in zijn video op dat de auto nu stopt bij bepaalde kruispunten met een stopbord, terwijl dit vroeger niet het geval was. Dat is echter niet altijd geruststellend, kijk maar naar minuut tien van de video.

Dit gezegd zijnde, blijven er nog heel wat problemen op te lossen. Bijvoorbeeld wanneer de auto stopt achter een dubbel geparkeerde auto. Blijkbaar begrijpt het systeem dat niet en schakelt het zich uit, waardoor de bestuurder gedwongen wordt de controle weer over te nemen. Voorts heeft de Tesla in de test wat moeilijkheden met rode lichten. Hij stopt in het midden van de weg, omdat de scanner een licht gezien heeft, dat echter niet van toepassing is op de rijstrook waar de auto rijdt. Nog een vastgesteld probleem (te zien op 14 min. en 20 sec. in de video): fouten bij het invoegen van de auto op delen van de weg die geen rijstroken zijn, waarbij hij nipt enkele palen mist. Kortom, er is nog werk aan de winkel voor de autonome auto klaar is…

Andere ervaringen zijn dan weer indrukwekkend, zoals het onderstaande LinkedIn-bericht. Hoewel de beelden versneld zijn, zie je wel dat de bestuurder zich niet helemaal op zijn gemak voelt wanneer zijn Tesla rakelings langs mensen rijdt. Wellicht omdat hij beseft dat er toch nog werk aan de winkel is voor de zelfrijdende auto…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie