Sinds 1973 serveren de kantines van de Duitse fabrieken van de Volkswagen Groep de curryworst, een worst met currysaus. Het gerecht was zo legendarisch dat ze zelfs haar eigen Wikipedia-pagina kreeg. Maar twee jaar geleden nam de groep de beslissing om dit typische gerecht af te voeren waarvan ruim 7 miljoen eenheden per jaar werden verkocht. Deze aankondiging zorgde destijds voor zeer veel opschudding, waarbij zelfs oud-bondskanselier Gerhard Schröder in de bres sprong om deze “energiebron van arbeiderskracht” te verdedigen. De arbeiders dreigden toen zelfs met een staking.
De directie had besloten dit gerecht te verwijderen in het kader van een evenwichtig dieet van het personeel. Men wou toen een vegetarische variant van deze beroemde worst aanbieden, een maatregel die verband hield met de elektrische transitie van de groep die ook een “zo ecologisch mogelijk dieet ” wilde volgen.
Eindelijk terug
Uiteindelijk krabbelden de directie en de personeelsafdeling dus toch terug en sinds 7 augustus 2023 serveren de VW-kantines dus weer curryworst, alsook andere visgerechten die eveneens waren verwijderd. Thomas Schäfer, de baas van het merk, wilde het merkimago van VW intern nieuw leven inblazen. Een jaar geleden gaf hij al een signaal door te zeggen “Let’s have a currywurst”.
Binnen de productieafdelingen, maar ook onder de managers, wordt de terugkeer van curryworst alom toegejuicht, ook al neemt de vleesconsumptie in Duitsland, net als overal af. Die is in 10 jaar tijd met 15% gedaald, tot 52 kg per persoon per jaar in 2022. Een trend die Volkswagen ertoe heeft aangezet om ook vegetarische curryworst te blijven aanbieden …
Advertentie – lees hieronder verder
Het recept voor curryworst
Ingrediënten (4 personen)
1 eetlepel mosterd
10 cl azijn
1 theelepel suiker2 uien
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel curry
1 snufje zout
Peper
4 Frankfurt worsten
40 cl tomatencoulis
Werkwijze
1. Meng in een kom de mosterd, azijn, suiker, zout en peper. Voeg de tomatencoulis toe en roer;
2. Fruit de gehakte ui met olie en voeg het mengsel toe. Laat 5 minuten sudderen;
3. Gril de worstjes met een beetje olijfolie en snijd ze vervolgens in grote stukken;
4. Bedek de worstjes met saus en bestrooi met kerriepoeder.
Eet smakelijk!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be