Oldtimers

Deze 5 auto’s werden door Lotus ontwikkeld

Lotus staat bekend om zijn ultralichte sportwagens, maar werkt ook in onderaanneming voor andere fabrikanten. Hier zijn vijf modellen van andere merken die door de Britse constructeur werden ontwikkeld.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 05/12/2021 | Leestijd: 2 min

1. Corvette ZR1 (1990-1995)

Corvette ZR1 1990

De Corvette stond in 1990 synoniem voor een V8, een polyester carrosserie en een nogal wazig weggedrag. Net daarom vroeg Chevrolet aan Lotus om een strakke, supersportieve versie van de beroemde coupé te ontwikkelen. Dat leverde een ware gedaanteverwisseling op.

Advertentie – lees hieronder verder

Corvette ZR1

De ZR1 reed zoals het moest en werd aangedreven door een aluminium V8 met 4 bovenliggende nokkenassen en een vermogen van 375 tot 405 pk, afhankelijk van de versie.

2. Volvo 480 (1986-1995)

Volvo 480

In een tijd waarin Volvo auto’s bouwde die vierkante tanks werden genoemd, zorgde de 480 voor een zeer frisse wind. Niet alleen was de 480 door Lotus ontwikkeld, het was ook de eerste voorwielaangedreven Volvo, met onder de kap een motor van Renault.

Volvo 480 GT

Niet verwonderlijk trok dit toegankelijke model een jong publiek aan. Hij werd ook weleens de ‘Volvo voor de yuppies’ genoemd

3. Opel Speedster (2000-2005)

Opel Speedster

De Speedster was eigenlijk een vermomde Lotus Elise die iets comfortabeler moest zijn en die uitpakte met een zeer aangenaam doch nog altijd erg scherp rijgedrag. Hoewel de motorkeuze – van Opel-makelij – door veel autoliefhebbers niet als aantrekkelijk werd beschouwd, was het eindresultaat overtuigend.

Opel Speedster Turbo

Ondanks enkele overduidelijke kwaliteiten en de komst van een Speedster Turbo (zie foto boven), kon deze Opel maar weinig klanten overtuigen. Het model is dan ook uitgedraaid op een commerciële flop.

4. Talbot Sunbeam Lotus (1979-1981)

Talbot Sunbeam Lotus

Alleen een merk als Lotus kan van een zielloos doch populair automodel een redelijk formidabele sportwagen maken. De Talbot Sunbeam Lotus, voortaan met achterwielaandrijving, kreeg een 2,2-liter met dubbele nokkenas en een vermogen van 150 pk onder de kap.

Talbot Sunbeam Lotus rally

De rappe, vinnige Talbot werd de natte droom van het jonge volkje en niet verrassend een grote hit in regionale rally’s…

5. Opel Lotus Omega

Lotus Omega 1990

We saved the best for last. Toen Lotus de ingetogen Opel Omega een extreme make-over gaf, was het hek volledig van de dam. De achterwielaangedreven berline liet zich voortaan voortduwen door een monsterlijke 3,6-liter zescilinder met dubbele turbo, goed voor een indertijd waanzinnige 376 pk.

Lotus Omega

Deze Opel, geliefd bij popsterren, werd de ultieme BMW M5-killer genoemd. In staat om 284 km/u te halen, heeft de Engelse politiek zelfs getracht om hem illegaal te maken wegens te bruut.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie