Oldtimers

De Porsche 928 heruitgevonden… en het resultaat is subliem

De Porsche 928 bij de tijd brengen, was geen gemakkelijke taak. Het door een Fransman opgerichte bedrijf Nardone Automotive waagde zich er toch aan en liet designer Carlo Borromeo zijn ding doen, met een waar meesterwerk als resultaat.

Geschreven door Maxime Hérion | 12/06/2022

De Porsche 928 werd van 1977 tot 1995 geproduceerd en was oorspronkelijk bedoeld om de 911, die sinds 1963 op de markt was, te vervangen. Zoals we allemaal weten, is dit nooit gebeurd. Desalniettemin maakt de 928 een belangrijk deel uit van de Porsche-geschiedenis, met onder zijn motorkap – jaja, vooraan – een V8-motor. Het model staat bekend als een comfortabele vierzitscoupé die ideaal is voor lange-afstandsritten. Een GT dus.

Porsche 928 1e serie

Advertentie

Van A tot Z

Het in Aix-en-Provence gevestigde Nardone Automotive vond de Porsche 928 zo inspirerend dat de firma besloot om er een ‘restomod‘ van te bouwen: een oude auto voorzien van moderne elementen. De Italiaan Carlo Borromeo tekende voor het ontwerp en voorzag een koetswerk van koolstofvezel om de wagen zo licht mogelijk te houden.

arriere Porsche 928

Er zijn verschillende details die zijn moderniteit ‘verraden’. Kijk maar naar de spatbordverbreders, de grote wielen, de led-koplampen, de doorlopende achterlichtstrip enzovoort.

phares porsche 928 nardone automotive

De originele 5,4-liter V8 mocht op post blijven, maar werd getrakteerd op een modern elektronisch managementsysteem dat hem doet pieken op 400 pk. Dat vermogen wordt via een manuele zesbak naar de achteras geleid, waar een differentieel met beperkte slip werd gemonteerd voor een betere controle. Andere vernieuwingen: een adaptieve ophanging, elektrische stuurbekrachtiging en opgewaarde remmen om de extra power de baas te kunnen.

928 Nardone 3/4 avant

Rijdend kunstwerk

Het werk van Nardone Automotive heeft zich ook uitgebreid tot het interieur, dat opnieuw werd ontworpen met vette knipogen naar het verleden. Daarin zitten een onder meer een hoogwaardige audio-installatie en het PCCM-navigatiesysteem dat Porsche voor de klassieke modellen heeft ontwikkeld.

habitacle porsche 928 nardone automotive

De 928 restomod van Nardone zal schitteren op het aanstaande Goodwood Festival of Speed in juli. Voor de liefhebbers: in 2024 gaat hij effectief in productie, al wordt er voorlopig met geen woord gerept over de prijs, noch over de geplande oplage.

Video: Motor1 Italia / YouTube

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook