Oldtimers

DeLorean DMC-12 eindelijk erkend als legendarische auto

De DeLorean DMC-12, de rijdende teletijdsmachine van “Back to the Future” met Michael J. Fox en Christopher Lloyd in de hoofdrollen, werd zopas officieel erkend als “legendarische auto” door de American Historical Vehicle Assocation. Het werd tijd, zeggen we dan.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 30 jun. 2021 | Leestijd: 2 min

Het is eindelijk gebeurd: de DeLorean DMC-12 werd erkend als “legendarische auto” door de Historical Vehicle Assocation. Al is het eigenlijk niet de DMC-12, het automodel, die op de erfgoedlijst van de vereniging terecht is gekomen maar de omgebouwde versie die in de filmreeks “Back to the Future” van Robert Zemeckis te zien was. Die wagen wordt geprezen omwille van “zijn belangrijke rol in de Amerikaanse geschiedenis”. Dat gezegd zijnde, verliep het proces wat de inschrijving betreft niet van een leien dakje aangezien de auto uit de eerste film een langdurige restauratie moest ondergaan en nog steeds eigendom is van Universal Studios. De opvallende vierwieler staat nu in het Petersen Museum in Los Angeles geparkeerd.

Een sportwagen?

Hoewel beschouwd als een sportwagen, had de DeLorean heel wat moeilijkheden om in dit segment door te dringen. Zijn PRV V6 ontwikkelde immers amper 132 pk. Bovendien stond de auto ook bekend om verschillende mechanische en elektrische problemen, terwijl het merk op het moment van de release van de film in 1985 al failliet was. In werkelijkheid is het vooral zijn onnavolgbare stijl die mensen ervan deed en nog steeds doet dromen. Het futuristische ontwerp werd niet voor niets bedacht door Giorgetto Giugiaro.

Advertentie – lees hieronder verder

Lees ook: De DeLorean kreeg (eindelijk!) een straffe motor

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie