Concept Cars

3 nieuwe Cupra-modellen in aantocht (en het zijn allemaal SUV’s)

Tijdens een persconferentie heeft het management van Cupra, het voormalige sportieve broertje van Seat dat zichzelf sinds 2018 als een ‘alleenstaande’ fabrikant positioneert, de merkstrategie voor de toekomst verduidelijkt. Drie nieuwe modellen, allen SUV’s, staan op de planning.

Geschreven door Joris Bosseloo | 11/06/2022

Tijdens een persconferentie voor een publiek van internationale journalisten in Sitges (Spanje) maakte de directie van Cupra de balans op na vier jaar activiteit en bijna 200.000 afgeleverde voertuigen. De constructeur blijkt zeer ambitieus, met plannen om zowel de verkoop als de omzet én het internationale netwerk te verdubbelen.  Het Cupra-modellengamma, dat momenteel bestaat uit de Formentor en de Born (zeg maar het Spaanse neefje van de elektrische Volkswagen ID.3), de Ateca en de Leon, zal tegen 2025 worden uitgebreid met drie gloednieuwe modellen, allemaal SUV’s (of cross-overs, zoals je wil).

Cupra Terramar: Audi Q3-genen

Cupra Terramar

Advertentie

Het eerste model op de agenda is de Terramar, die we volgend jaar al mogen verwachten en die in het middenklasse-SUV-segment van zich moet afbijten. De Terramar is 4,5 meter lang, wordt binnenkort verkocht met keuze uit verschillende aandrijflijnen (benzinemotor, hybride of plug-in hybride, de laatste met een 100% elektrische actieradius van ongeveer 100 km) en rolt in de Audi-fabriek in Gyor, Hongarije, van de band. Dat is niet toevallig de geboorteplaats van de Q3, die voor tal van onderdelen als donorwagen zal fungeren. Cupra kennende, zullen de prestaties behoorlijk zijn, al werden er vooralsnog geen specificaties onthuld.

Cupra Tavascan: elektrische SUV-coupé

Cupra Tavascan

Met de Cupra Tavascan hadden we in 2019 al eens kennis gemaakt. Hoewel er van die conceptcar werd beweerd dat er geen productieplannen waren, blijkt het tegendeel nu waar. Moet evenwel gezegd dat deze SUV-coupé er wat braver uitziet dan zijn voorbode van drie jaar geleden, al zijn er gelukkig nog steeds gelijkenissen, zoals bijvoorbeeld de raamuitsnijding in ‘motorhelmstijl’.

In tegenstelling tot de Terramar zal de klant niet voor een benzineblok of zelfs maar een oplaadbare hybride kunnen opteren. De Tavascan wordt immers 100% elektrisch. Hoeveel paarden er zullen galopperen, werd nog niet kenbaar gemaakt, maar we gokken op minstens 250. Wordt verwacht in 2024…

Cupra Urban Rebel: elektrisch bommetje

Cupra Urban Rebel

Last but not least, deelde Cupra beelden en (een beetje) info van de Urban Rebel, eveneens een studiemodel dat in 2025 in productie zal gaan.

Cupra Urban Rebel

De Urban Rebel Concept is 4,05 meter lang, 1,58 meter hoog en valt hiermee in de categorie van de stads-SUV’s. Zijn onderstel kennen we al (het MEB-platform van de Volkswagen Groep, met de motor vooraan) en toekomstige eigenaars mogen rekenen op vijf deuren en een relatief lange wielbasis (2,6 m).

Cupra

Zoals je ziet, is het design erg ‘dynamisch’ en zijn er trekjes van de vorig jaar door Gocar geteste Born, waaraan hij bijvoorbeeld het concept van de achterlichtstrook ontleent. Het interieur, zeer futuristisch, zit vol gerecycleerde materialen om zijn ‘groene’ stempel zo hard mogelijk te kunnen drukken.

Cupra Urban Rebel interior

Van de Urban Rebel zijn er wel al enkele prestatiecijfers bekend. Hij is voorwielaangedreven, bezit een elektrische krachtbron van 226 pk en spurt in 6,9 seconden van 0 tot 100 km/u. Veel belangrijker echter is zijn autonomieCupra kondigt een rijbereik tot 440 km aan.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook