Elektrisch

Bijna helft fietsdoden in verkeer reed elektrisch

Uit de nieuwe cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) blijkt dat in 2021 8.788 fietsers gewond raakten in het verkeer. Dat is het tweede hoogste aantal van de afgelopen tien jaar. Daarbij overleden 70 personen, waarvan er 33 op een elektrische fiets reden. De belangrijkste oorzaak van de ongevallen zijn de autobestuurders die geen voorrang verlenen.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 27 apr. 2022 | Leestijd: 3 min

In ons land gaat de verkeersveiligheid van fietsers er blijkbaar niet echt op vooruit. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) dat meldt dat vorig jaar in totaal 8.788 fietsers gewond raakten in het verkeer op onze wegen. Dat is op 2019 na hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar.

De grootste oorzaak van de ongevallen met fietsers zijn autobestuurders die geen voorrang verlenen. De meeste dodelijke fietsslachtoffers (26) kwamen er door een aanrijding met een personenwagen, 14 keer ging het om een aanrijding met een zware vrachtwagen en 12 keer om een eenzijdig ongeval.

Advertentie – lees hieronder verder

Van de slachtoffers overleden 70 fietsers en bijna de helft daarvan (33) reed op een e-bike. “Die ongevallen zijn duidelijk gelinkt aan de ouderdom van de gebruikers”, zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters op HLN.be. “Daar moeten we meer aandacht aan besteden. Ouderen moeten leren omgaan met een elektrische fiets, zeker als ze een lange tijd niet meer gefietst hebben.”

328 miljoen euro voor fietsprojecten

En 2021, 8 788 cyclistes ont été blessés dans la circulation

Minister Peeters erkent het probleem en ziet eveneens in dat er verandering in die situatie moet komen. “Deze cijfers zijn inderdaad niet goed”, klinkt het op HLN.be. “Het aantal ongevallen op elektrische fietsen is te hoog en is een motivatie om pro-actief met gemeenten samen te werken. Het is de reden waarom we dit jaar 328 miljoen euro investeren in fietsprojecten.

Infrastructuur, sensibilisering en verbeteringen op schoolroutes: daar moeten we op blijven inzetten om het aantal slachtoffers op twee wielen naar beneden te krijgen.

Spanningen tussen fietsers en automobilisten

Mogelijk zijn er nog andere factoren die aan de oorzaak liggen van het groter aantal ongevallen en slachtoffers. Zo meldde Gocar.be onlangs nog dat het aantal incidenten tussen fietsers en automobilisten de jongste tijd opvallend toeneemt. De spanning bereikt haar hoogtepunt en om die te verminderen, lijken krachtige maatregelen nodig.

Die incidenten zijn deels te verklaren door de gezondheidscrisis die we meemaakten, volgens verkeersinstituut VIAS. Tijdens die periode is het aantal fietsers duidelijk toegenomen en dus onvermijdelijk ook het verkeer op twee wielen. En die toestand leidt gewoon tot hogere spanningen en meer incidenten.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon