Elektrisch

Honda gaat een elektrisch vliegtuig én een raket bouwen

Honda is al ettelijke jaren actief in de luchtvaartindustrie en dus is het niet meer dan logisch dat uitgerekend deze Japanse fabrikant een vliegende auto op de markt wil brengen. Dat moet een VTOL worden, die “ideaal is voor stedelijke omgevingen.” Honda werkt zelfs aan een raket…

Geschreven door David Leclercq | 17/10/2021

VTOL staat voor Vertical Take-Off and Landing. De Britse Harrier-jet pakt er al sinds 1969 mee uit en ook bepaalde F-35-straaljagers kunnen een helikopter imiteren.

Na Airbus, de lijnvliegtuigfabrikant die onlangs de CityAirbus heeft voorgesteld, is het nu Honda die in de schijnwerpers komt te staan met de eVTOL, een compact elektrisch vliegtuig dat, zoals zijn naam aangeeft, verticaal kan opstijgen en landen.

Het doel is uiteraard om te kunnen voldoen aan de individuele mobiliteits- en leveringsbehoeften van de toekomst. Honda stelt toe dat elektrische aandrijving de enige is die in aanmerking komt, maar ook dat de uitdaging zo groot is dat men overweegt om een range extender in de vorm van een gasturbine toe te voegen.

Ook een raket

Honda EVTOL

Daarnaast wil Honda een kleine raket bouwen waarmee satellieten in een lage baan om de aarde kunnen worden gebracht. Er is volgens de constructeur geen sprake van concurrentie met SpaceX. Honda’s raket zou onbemand blijven en volledig autonoom opereren.

Naar de maan

Dat ze bij Honda bezige bijen zijn, wordt met deze projecten andermaal bewezen. Laat ons vooral ook het onderzoek naar humanoïde robots niet vergeten. Over AISIMO is al veel inkt gevloeid, maar het idee van Honda blijft om zo’n robots relatief eenvoudige taken uit te laten voeren op andere planeten, en bijvoorbeeld ook op de maan. Een eerste demonstratie zou in 2024 moeten plaatsvinden.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook