Elektrisch

Rijexamen met elektrische auto zorgt voor beperking

Steeds meer mensen leggen hun rijexamen af met een elektrische auto met een automatische versnellingsbak. En dat heeft gevolgen voor wie achteraf een goedkope tweehandswagen wil kopen die meestal handgeschakeld is, maar waarmee de nieuwbakken bestuurder dus niet mag rijden.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 16 mrt. 2022 | Leestijd: 3 min

De automatische versnellingsbak raakt steeds beter ingeburgerd in ons land. Dat merkt men ook in de rijexamencentra waar tegenwoordig bijna 7% van de kandidaten kiest om hun examen af te leggen met een wagen met een automatische versnellingsbak. Dat is nog een minderheid, maar toch zijn het al drie keer zoveel bestuurders als zes jaar geleden. En wellicht zal die trend zich nog verder doorzetten.

Weldra allemaal automatisch

Eerst en vooral omdat het aanbod van voertuigen met een automaat groter is. En daarnaast zal er de volgende jaren gewoon geen andere keuze meer zijn, omdat dan iedereen met een elektrische auto moèt rijden die steeds een automaat heeft.

Advertentie – lees hieronder verder

Intussentijd zorgt die trend wel voor een klein praktisch probleem. Want wie nu leert rijden met een al dan niet elektrische auto met een automaat en daarmee ook zijn examen aflegt, mag daarna ènkel met een voertuig met een automatische transmissie rijden. Dat wordt op het rijbewijs aangegeven met de zogenaamde ‘code 78’.

Let wel: omgekeerd geldt die beperking niet. Legde je het rijexamen af met een handgeschakelde auto, dan mag je ook met een automaat de weg op.

Deze situatie is in de praktijk vooral lastig voor de nieuwe bestuurders die een eerste goedkope tweedehandswagen zoeken. Want die zijn nog vaak uitgerust met een handgeschakelde transmissie … waarmee ze dus niet mogen rijden.

Enkele uren extra les

rijexamen examen conduite

Federdrive, de federatie van autorijscholen, pleit daarom voor een overgangsregeling, zoals die al in verscheidene andere landen bestaat.

In Frankrijk en Duitsland moet je bijvoorbeeld enkele bijkomende uren les volgen met een handgeschakelde wagen om deze beperking op je rijbewijs op te heffen. Maar bij ons moet je nu nog het volledige rijexamen opnieuw afleggen, wat toch een beetje overdreven is.

Nu zal dat probleem zich in de toekomst wel vanzelf oplossen als er steeds meer wagens met een automaat op de markt komen en de keuze daarvoor dus evident zal zijn. Intussen zitten de rijscholen met het probleem om hun vloot oordeelkundig samen te stellen met een goede mix tussen handgeschakelde en automatische auto’s om aan de vraag van hun cliënteel te voldoen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon