Hybride

OFFICIEEL: Toyota Prius 5 is krachtige plug-in hybride

De Toyota Prius, de eerste hybride van het Japanse automerk, verliest al enkele jaren terrein. Het mag dus niet verwonderen dat de gloednieuwe generatie – nummer 5 – volledig werd ‘geherinterpreteerd’. Het resultaat: de Prius 2023 is een behoorlijk sensueel model dat veel krachtiger is, verder rijdt zonder een gram CO2 uit te stoten en – last but not least – uitsluitend als plug-in hybride beschikbaar zal zijn.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 16 nov. 2022 | Leestijd: 3 min

Weg is het typische (en niet zo uitnodigende) uiterlijk dat de Prius onderscheidde van de rest van het Toyota-gamma. De vijfde lichting is wat men een ‘berline-coupé‘ noemt geworden, compleet met erg ‘dynamische’ stijlkenmerken zoals afgetekende wielkasten en zeer spitse, U-vormige koplampen.

Toyota Prius 2023 official

Advertentie – lees hieronder verder

De achterzijde behoudt niettemin zijn vrij hoge achterklep die over de gehele breedte een grote lichtsignatuur heeft. Love it or hate it, maar het oogt alvast zeer modern.

En ook de afmetingen verschillen, want ten opzichte van zijn voorganger gaat er 46 mm van de lengte en 50 mm van de hoogte af. Korter en lager dus, maar ook breder (+22 mm) en voorzien van een met 50 mm toegenomen wielbasis. Dit laatste is goed nieuws voor achterste passagiers vanwege de extra beenruimte.

Toyota Prius 2023 official

Meer vermogen, groter rijbereik

Ook onderhuids was het tijd voor (grote) verandering. De nieuwe Prius zal zoals hierboven aangehaald uitsluitend als plug-in hybride worden verkocht en met 223 pk een pak krachtiger zijn dan zijn voorganger. De oplaadbare Prius die momenteel nog bij de dealers staat, heeft immers een redelijk magere 122 paarden in stal.

Belangrijker is echter dat zijn 13,6 kWh-batterij maar liefst het dubbele van de elektrische autonomie van het huidige model belooft, dat 51 km ver emissieloos kan rijden (volgens de WLTP-resultaten). In theorie zal je er dus een kilometer of 100 puur op stroom kunnen rijden.

Toyota Prius 2023 official

Futuristisch, maar niet te

Vanzelfsprekend moest ook het interieur in de vernieuwing gaan. De cockpit werd helemaal van nul ontworpen en het dashboard is voortaan opgedeeld in verschillende ‘zwevende’ delen. De bestuurder heeft zicht op een 7 inch display en pal in het midden bevindt zich het gigantische touchscreen van het multimediasysteem. Vlak daaronder wonen de fysieke bedieningselementen van de airco, en nog zuidelijker verschuilen zich opbergruimtes alsook de pook van de automatische versnellingsbak (hoogstwaarschijnlijk een CVT).

Toyota Prius 2023 official interior

Wanneer in België te koop?

De commercialisatie van de nieuwe Toyota Prius staat op de planning van de lente van 2023.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie