Wat zegt de wet?

Mag je garagist je auto ‘bijhouden’ als je niet onmiddellijk betaalt?

Je laat je garagist een herstelling of een onderhoud doen aan je wagen. Op het moment dat je de wagen afhaalt eist hij dat je dadelijk zijn rekening betaalt. Mag hij weigeren om je wagen mee te geven als je dat niet doet?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 25 apr. 2019 | Leestijd: 3 min

Heel wat garagisten vragen dat je hun rekening betaalt op het moment dat je je wagen komt afhalen. Hebben zij het recht om anders je wagen niet af te geven?

Je garagist heeft een retentierecht

Advertentie – lees hieronder verder

Je garagist heeft een zogenaamd retentierecht op je wagen. Dat houdt in dat hij mag weigeren om de auto aan jou mee te geven zolang je zijn rekening niet betaalt (voorzover die tenminste contant betaalbaar is). De meeste garagisten kondigen overigens aan (bijvoorbeeld aan hun receptie) dat ze wensen dat hun facturen contant betaald worden.  Of ze vermelden dit op de werkbon die ze je laten ondertekenen.

De factuur valt tegen

Als je meent dat de factuur overdreven is voor de werken die werden gedaan, gelden dezelfde regels. Je garagist mag weigeren je wagen mee te geven zolang je de rekening -als die contant moet worden voldaan- niet betaalt.

In dat geval heb je de keuze. Ofwel laat je de wagen staan en betwist je de rekening. Ofwel (en dat is een betere optie) betaal je de rekening maar behoud je de ruimte voor betwisting. Vermeld in dat geval op de factuur dat je die betaalt onder alle voorbehoud van betwisting. Bevestig dit ook dadelijk nog eens met een aangetekende brief. Geef meteen ook de reden aan waarom je de factuur betwist, zo bijvoorbeeld omdat je meent dat ze overdreven is.

Er staat nog een rekening open

Staat er nog een vroegere rekening van je open bij de garagist in kwestie, dan kan die al eveneens je auto weigeren mee te geven zolang je ze niet betaalt.  Staat er integendeel nog een rekening open van je vriend(in) of van je vennootschap dan kan hij dat niet.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon