Wat zegt de wet?

Mag je onbeperkt claxonneren achter het stuur?

Elke auto is uitgerust met een claxon. Maar zijn er eigenlijk spelregels over wanneer je deze precies mag gebruiken? Wat moet je daarvan weten?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 23 feb. 2017 | Leestijd: 2 min

Op het moment dat een verkeerslicht op groen springt vertrekt de wagen die voor je staat niet. Of je ziet langs de kant van de weg een kennis lopen en je wil zijn aandacht trekken. Mag je in die gevallen zo maar claxonneren?

Hoe zit het overdag?

Advertentie – lees hieronder verder

De wet zegt vooreerst dat als je je claxon gebruikt, het geluidssignaal zo kort mogelijk moet zijn. Overdreven lang ‘toeteren’ is dus sowieso uit den boze.

Je mag je claxon ook niet om het even wanneer gebruiken. Bevind je je binnen de bebouwde kom, dan mag je enkel je claxon gebruiken om een noodzakelijke waarschuwing te geven teneinde een ongeval te voorkomen. Buiten de bebouwde kom mag je je claxon ook nog in een ander geval gebruiken. Daar mag je dat ook doen als je een bestuurder die je wil inhalen moet waarschuwen.

En ’s nachts?

De wet zegt verder dat je tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, behalve bij dreigend gevaar,  de geluidssignalen moet vervangen door het kortstondig en afwisselend aansteken van de grootlichten en de dimlichten.

Je houdt je er niet aan

Als je je niet aan deze spelregels houdt riskeer je een boete. De kans dat een overtreding ook wordt vastgesteld is evenwel beperkt tenzij er een verbalisant in de buurt is. Hou er rekening mee dat je op bepaalde locaties ook een GAS-boete riskeert.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon