Op het moment dat een verkeerslicht op groen springt vertrekt de wagen die voor je staat niet. Of je ziet langs de kant van de weg een kennis lopen en je wil zijn aandacht trekken. Mag je in die gevallen zo maar claxonneren?
Hoe zit het overdag?
De wet zegt vooreerst dat als je je claxon gebruikt, het geluidssignaal zo kort mogelijk moet zijn. Overdreven lang ‘toeteren’ is dus sowieso uit den boze.
Je mag je claxon ook niet om het even wanneer gebruiken. Bevind je je binnen de bebouwde kom, dan mag je enkel je claxon gebruiken om een noodzakelijke waarschuwing te geven teneinde een ongeval te voorkomen. Buiten de bebouwde kom mag je je claxon ook nog in een ander geval gebruiken. Daar mag je dat ook doen als je een bestuurder die je wil inhalen moet waarschuwen.
En ’s nachts?
Advertentie – lees hieronder verder
De wet zegt verder dat je tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, behalve bij dreigend gevaar, de geluidssignalen moet vervangen door het kortstondig en afwisselend aansteken van de grootlichten en de dimlichten.
Je houdt je er niet aan
Als je je niet aan deze spelregels houdt riskeer je een boete. De kans dat een overtreding ook wordt vastgesteld is evenwel beperkt tenzij er een verbalisant in de buurt is. Hou er rekening mee dat je op bepaalde locaties ook een GAS-boete riskeert.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be