Vlaams Minister Joke Schauvliege heeft een voorontwerp van decreet klaar dat roken in de auto in aanwezigheid van kinderen moet verbieden. Op dit moment is dat nog geen wet. Betekent dat dan dat je nu nog onbeperkt mag roken in je wagen?

Er zijn  al grenzen

Strikt gezien mag je nu wel degelijk nog roken achter het stuur. Je moet er dan wel voor zorgen dat je je wagen perfect onder controle hebt. Is dat niet het geval, dan kan je voor het roken nu al beboet worden.

Rij je met een bedrijfswagen van je werkgever dan is roken ook niet onbeperkt toegelaten. Je mag dan niet roken als je je verplaatst tijdens de werkuren (bv. als je naar een klant rijdt). Je werkgever kan je ook verbieden om tijdens je privéverplaatsingen te roken in een wagen die hij je ter beschikking stelt.

Wallonië

In Wallonië bestaat er nu al een wet die verbiedt om te roken als er minderjarigen in je auto zitten. Hou je je niet aan deze regel, dan riskeer je daar nu al een boete van 150 euro.

Buitenland

In verschillende landen bestaat er al een rookverbod als je bv. minderjarige kinderen bij jou in de auto hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk.

Wil je roken in je wagen als je op reis gaat, kijk dan op voorhand na wat de wettelijke regels zijn die gelden in de verschillende landen waar je doorrijdt.