Advies

Wat als de prijs van je verzekering van je auto stijgt?

Je verzekeraar laat je weten dat de prijs van je autoverzekering stijgt. Moet je zo’n prijsverhoging zomaar aanvaarden? Welke stappen kan je ondernemen?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 28/02/2022

Als de verzekering voor je wagen afsluit, dan wordt die aangegaan voor één jaar. Op het einde van deze verzekeringsperiode wordt de overeenkomst stilzwijgend van jaar tot jaar vernieuwd, tenzij zij door één van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de lopende periode werd opgezegd.

Tarief aangepast?

Je verzekeringsmaatschappij mag de premie van je verzekering wel degelijk aanpassen tegen de jaarlijkse vervaldag daarvan. Je zit daar dus niet ‘onbeperkt in de tijd’ aan vast. De verzekeraar moet, als zo’n tariefwijziging wordt toegepast, wel bepaalde regels naleven. Jij hebt op jouw beurt het recht om bij een voorgenomen tariefverhoging de polis op te zeggen.

Advertentie

Vier maanden voor de vervaldag

car insurance assurance auto verzekering

Laat je verzekeraar je vier maand of meer voor de vervaldag weten dat hij het tarief wil verhogen en ben je het daar niet mee eens, dan kan je je verzekeringspolis opzeggen. Je moet dat dan wel doen minstens drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag. Doe je dat dan niet, dan wordt de polis stilzwijgend verlengd en geldt het nieuwe (hogere) tarief.  Je verzekeraar moet je trouwens op die opzegmogelijkheid wijzen.

En later?

Brengt je verzekeraar je minder dan vier maand vóór de jaarlijkse vervaldag op de hoogte van het feit dat hij het tarief wil verhogen, dan moet hij al eveneens aangeven dat je de overeenkomst kan opzeggen en binnen welke periode je dat kan doen (waarbij dit een periode is van minstens drie maanden).

De opzegging wordt in dat geval effectief na het verstrijken van een termijn van tenminste een maand die ingaat op de dag nadat de kennisgeving van de opzegging gebeurde. Dat betekent dan ook dat het kan gebeuren dat de polis nog voor een beperkte periode na de jaarlijkse vervaldag verder loopt.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's