Dream Cars

5 straffe feiten over de nieuwe Aston Martin Valhalla

Aston Martin heeft officiële foto’s van de Valhalla, een plug-in hybride hypercar waarover heel wat te zeggen valt, op het internet gezwierd. Hier zijn 5 straffe feiten over dit nieuwe model.

Geschreven door Laurent Zilli | 20/07/2021

Paradijs

Aston Martin Valhalla 2021

In de Noorse mythologie is Walhalla het paradijs waar de dapperste krijgers die in de strijd zijn gesneuveld, terechtkomen. Het mag duidelijk wezen dat Aston Martin de afgelopen jaren niets minder dan een passie voor Noorse goden heeft ontwikkeld, want het is ook uit deze mythologie dat het Britse merk inspiratie heeft gehaald voor een andere supersportwagen: de Valkyrie, waarvan de V12 schreeuwt zoals een Formule 1.

Advertentie

In het midden

Aston Martin Valhalla 2021 rear

Waarom de Valhalla zo’n grote primeur is? Simpelweg omdat Aston Martin nog nooit eerder is afgeweken van zijn traditionele architectuur met de motor voorin, althans niet voor een productiemodel waarvan de oplage “onbeperkt” is. Ferrari achterna, zou je kunnen zeggen, en niet alleen op dat gebied…

750 + 204

Aston Martin Valhalla 2021 exhausts

De benzinemotor van de Valhalla is de 4,0-liter twinturbo V8 die we al kennen van verschillende Mercedes-AMG-modellen, zoals de GLC 63 AMG en de E63 AMG. Dat de constructeur voor een Mercedes-blok heeft gekozen, is niet zo verwonderlijk aangezien het Duitse merk 20% van de Aston Martin-aandelen bezit. De dubbel geblazen achtcilinder ontwikkelt in zijn eentje 750 pk en wordt bijgestaan door twee elektromotoren die samen 204 pk leveren. Het gecombineerd vermogen bedraagt ongeveer 950 pk, en de Valhalla kan dus worden vergeleken met de Ferrari SF90 waarvan de V8 hybride 1.000 pk loslaat. De prestaties zijn ook zeer vergelijkbaar: 0-100 km/u lukt in 2,5 seconden en de topsnelheid bedraagt 330 km/u.

15

Aston Martin Valhalla headlight

De Aston Martin Valhalla is dus een plug-in hybride hypercar, maar verwacht niet de elektrische autonomie van een doordeweekse berline of SUV met een stekker. Akkoord, deze Brit haalt 130 km/u in de 100% elektrische modus, maar niet langer dan 15 km. Het is de gedachte die telt zeker?

600

Aston Martin Valhalla lateral

Een enkele blik op de foto’s (zie onder) volstaat om te merken dat de Valhalla over een zeer goed uitgewerkte aerodynamica beschikt. De neerwaartse druk bij 240 km/u? Maar liefst 600 kg!

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook