Wat zegt de wet?

Wie betaalt de rekening als dieven je huurauto beschadigen?

Je huurt een wagen bij een verhuurbedrijf of garagist. Wie moet dan de rekening betalen als er ingebroken wordt in de wagen of er bijvoorbeeld één of meerdere wielen van gestolen worden? De rechtbank te Antwerpen verduidelijkt dit.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 11 mei 2018 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een particulier huurde een wagen bij een garagist. Hij reed met deze auto naar Parijs. Daar werd hij het slachtoffer van een diefstal. Meer bepaald werden er twee wielen van de wagen gestolen. Dit zorgde ervoor dat de huurder de wagen niet terug naar België kon brengen. De garagist haalde de wagen uiteindelijk noodgedwongen in Parijs op en verving de wielen. De rekening van dit alles stuurde hij naar de klant. Die weigerde de rekening te betalen.

Wat besliste de rechter?

De rechter gaf de klant gelijk en meende dat die de rekening niet moest betalen. De rechter was immers van oordeel dat er sprake was van overmacht. In de huurovereenkomst stond wel een clausule die aangaf dat de klant ook verantwoordelijk was voor beschadigingen bij overmacht. Volgens de rechter was deze clausule ongeldig.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Als je een auto huurt, dan moet je die in beginsel teruggeven aan de verhuurder in dezelfde staat als waarin je hem ontving. Bij een beschadiging die het gevolg is van overmacht ben je daar in principe niet voor verantwoordelijk. Dit geldt ook als je een particulier/consument bent en er  een andersluidende clausule in het huurcontract staat. Hou er ook rekening mee dat je niet elke diefstal als overmacht kan beschouwen. Je moet de nodige voorzorgen nemen om een diefstal te trachten te vermijden.

Rb Antwerpen, 30 juni 2011, RW, 2013-14, 269

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon