Wat was er gebeurd?
Een particulier huurde een wagen bij een garagist. Hij reed met deze auto naar Parijs. Daar werd hij het slachtoffer van een diefstal. Meer bepaald werden er twee wielen van de wagen gestolen. Dit zorgde ervoor dat de huurder de wagen niet terug naar België kon brengen. De garagist haalde de wagen uiteindelijk noodgedwongen in Parijs op en verving de wielen. De rekening van dit alles stuurde hij naar de klant. Die weigerde de rekening te betalen.
Wat besliste de rechter?
De rechter gaf de klant gelijk en meende dat die de rekening niet moest betalen. De rechter was immers van oordeel dat er sprake was van overmacht. In de huurovereenkomst stond wel een clausule die aangaf dat de klant ook verantwoordelijk was voor beschadigingen bij overmacht. Volgens de rechter was deze clausule ongeldig.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat te onthouden?
Als je een auto huurt, dan moet je die in beginsel teruggeven aan de verhuurder in dezelfde staat als waarin je hem ontving. Bij een beschadiging die het gevolg is van overmacht ben je daar in principe niet voor verantwoordelijk. Dit geldt ook als je een particulier/consument bent en er een andersluidende clausule in het huurcontract staat. Hou er ook rekening mee dat je niet elke diefstal als overmacht kan beschouwen. Je moet de nodige voorzorgen nemen om een diefstal te trachten te vermijden.
Rb Antwerpen, 30 juni 2011, RW, 2013-14, 269
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be