Wat zegt de wet?

Wie heeft voorrang op een rotonde?

Op het Belgische wegennet zijn er heel wat rotondes. Wie heeft op zo’n rotonde precies voorrang? Met welke spelregels moet je rekening houden als er meerdere rijstroken zijn op de rotonde?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 25 mei 2017 | Leestijd: 2 min

Heel wat verkeersongevallen die op een rotonde gebeuren, zijn te wijten aan het feit dat de juiste voorrangsregels niet worden nageleefd. Wat houden die regels precies in? En hoe kan je een ongeval vermijden?

Het verkeer op de rotonde heeft voorrang

Advertentie – lees hieronder verder

De automobilisten die zich op de rotonde bevinden, hebben voorrang op het verkeer dat de rotonde wil oprijden. Op een rotonde bestaat er dus niet zoiets als een voorrang van rechts. Op deze principiële regel kan er wel een uitzondering bestaan en dit bijvoorbeeld als er op de rotonde verkeerslichten werden geplaatst of als er een andere reglementering ter plaatse geldt.

Er zijn meerdere rijstroken

Als er op de rotonde meerdere rijstroken zijn en je rijdt op de linkerrijstrook, dan moet je (als je de rotonde wil verlaten) voorrang geven  aan de voertuigen die op de rechterrijstrook rijden.  Het volstaat dus niet alleen maar je rechterrichtingaanwijzer te gebruiken. Dat laatste moet je trouwens sowieso doen als je een rotonde wil verlaten (ongeacht op welke rijstrook je rijdt).

Hou zoveel mogelijk rechts

Om ongevallen te vermijden, zorg je er best voor dat je op de rechterrijstrook rijdt van de rotonde als je weet dat je de eerstvolgende afslag moet nemen. Weet evenwel dat dit geen absolute verplichting is.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon