Wat zegt de wet?

Dit zijn je rechten als je nieuwe auto niet op tijd geleverd wordt

Als je als consument een nieuwe auto koopt, moet de verkoper een leveringstermijn met je overeenkomen. Als hij zich daar vervolgens niet aan houdt, kan je soms onder de verkoop onderuit.

Bij de verkoop van een nieuwe auto is de verkoper verplicht een concrete leveringsdatum of -termijn met je overeen te komen. Die termijn moet ook worden vermeld op de bestelbon die wordt opgemaakt. Op deze bestelbon moet verder een clausule staan die aangeeft dat deze datum of termijn met maximum 1/4 kan worden verlengd.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 10/03/2016 | Leestijd: 2 min

De termijn wordt niet gehaald

Als de verkoper de leveringsdatum of -termijn niet kan naleven, moet hij je hiervan met een aangetekende brief verwittigen. In die brief kan hij zeggen dat hij de termijn verlengt. Deze verlenging mag niet meer bedragen dan 25 % van de aanvankelijk overeengekomen termijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Als de garagist je niet verwittigt, dan kan je de aankoop annuleren met een aan­ge­te­ken­de brief.

Ook nadien blijft de levering uit

Als ook de nieuwe termijn overschreden wordt, kan je de overeenkomst annuleren door een aangetekende brief te sturen aan de dealer. Je kan ook een schadevergoeding van hem vragen als je schade leed. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een tijdlang zonder wagen hebt gezeten. Betaalde je een voorschot, dan moet de verkoper je dat terugbetalen binnen de 8 kalenderdagen na ontvangst van je aangetekende brief.

Een auto van de zaak

Koop je de wagen niet als consument maar voor je zaak (of via een vennootschap), dan gelden deze spelregels niet. Je kan dit oplossen door op de bestelbon te laten zetten dat voor de le­ve­rings­termijn dezelfde regeling geldt als die voor consumenten.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie