Wat zegt de wet?

Is driften illegaal?

In Oostende werd onlangs een nieuwe rotonde aangelegd die als doel heeft om het plaatselijke verkeer vlotter te doen verlopen. Buurtbewoners klagen echter dat dit rond punt sinds de inhuldiging wordt misbruikt door straatracers die er komen driften. Voor alle duidelijkheid: driften op de openbare weg is illegaal.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 16/08/2021 | Leestijd: 3 min

De nieuwe rotonde bevindt zich in Oostende, op de hoek van de Langestraat en de Visserskaai. In een video die door Focus WTV werd gepubliceerd, zien we hoe een wegpiraat (sic) met gierende banden verschillende rondjes rijdt voor de ogen van enkele omstaanders. Zo moet het niet, voor alle duidelijkheid.

Wat is driften?

Driften is een auto dwars en in één vloeiende beweging door een bocht jagen, wat het best lukt met een achterwielaangedreven model. De bestuurder probeert overstuur in de hand te werken en dit zo lang mogelijk vast te houden.

Advertentie – lees hieronder verder

Drift

Iemand die dit zeer goed kan, is Danique Aelaerts.

Is driften gevaarlijk?

Driften is geen gemakkelijke rijtechniek en driftsessies lopen geregeld fout af omdat de chauffeur de controle over het voertuig verliest, met alle gevolgen van dien.

drift

Bij het grote publiek werd driften populair dankzij ‘Tokyo Drift‘, de derde film van de Fast & Furious-franchise. Een deel van die blockbuster werd trouwens illegaal in de Japanse stad opgenomen: er werd als het ware een kat-en-muisspel met de politie gespeeld.

Is driften illegaal in België?

Jazeker. In de wegcode staat bij artikel 7.2 het volgende: “De weggebruikers moeten zich zo gedragen op de openbare weg dat ze geen hinder of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers”.

Uiteraard is die zin voor interpretatie vatbaar, maar reken er maar op dat je een boete riskeert als een politieman of -vrouw je betrapt. Hetzelfde geldt voor motorrijders die ‘wheelies’ doen.

Ford Mustang = crash?

Op het internet circuleren tal van video’s van driftsessies die faliekant aflopen. In de VS wordt vaak smalend gedaan over Ford Mustangs die ‘hun bocht missen’, om het zo te zeggen. Daar bestaan immens veel ‘memes‘ van (foto’s vergezeld door een grappige tekst, nvdr).

Mustang meme

Wie ‘Ford Mustang‘ en ‘Cars and Coffeeintikt op Google, krijgt geheid verschillende mislukte driftpogingen te zien. Cars and Coffee is de benaming van een bekende bijeenkomst die wereldwijd wordt georganiseerd en die liefhebbers van snelle wagens samenbrengt.

Problemen in België?

Driften is voor zover we weten geen vaak voorkomend probleem in ons land. Toch ontstond er in 2019 ophef in Roeselare nadat er op Facebook werd opgeroepen om te komen driften op de zogenaamde Poco Loco-rotonde.

Het bekendste voorbeeld is dat van een paarse Porsche 911 die – succesvol, dat mag gezegd – dwars ging op het bewuste ronde punt. De bestuurder van die sportwagen werd achteraf geïdentificeerd en gestraft door de politie wegens onaangepast/gevaarlijk rijgedrag, tot groot ongenoegen van tuners en andere driftfans die beweerden dat de man niets illegaals deed.

Foto: Serjan Midili / Unsplash

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie