Wat zegt de wet?

Mag iedereen parkeren aan een laadpaal?

Op steeds meer locaties worden laadpalen geplaatst en dit bv. op parkings op gemeentepleinen enz. Wie mag er op een parkeerplaats bij zo’n laadpaal parkeren? Ben je ook verplicht om je wagen dan effectief op te laden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 10/01/2022 | Leestijd: 2 min

Voorbehouden of niet?

Om te weten wie er op zo’n parkeerplaats mag parkeren is het vooreerst van belang te zien of er een verkeersbord op de plaats in kwestie werd aangebracht. Vaak zal het daarbij gaan om een bord E9a ‘parkeren toegelaten’ (blauw bord met een witte P) met het onderbord waarop het symbool van een stekker is afgebeeld. Indien dat het geval is dan is het parkeren op die plaats voorbehouden voor elektrische auto’s.

Andere voertuigen mogen daar dan niet parkeren. Doen ze dat toch, dan begaan ze een overtreding van de eerste graad en kunnen ze meteen een boete krijgen. Die bedraagt 58 euro. Strikt gezien zou je wagen ook kunnen worden getakeld hoewel dat in de praktijk allicht niet zal gebeuren.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat bedoelt men met elektrische auto?

PHEV

Op zo’n parkeerplaats mogen niet enkel 100% elektrische auto’s parkeren. Ook plug-in hybride modellen mogen er staan. Hybride wagens die niet via een laadpaal kunnen worden opgeladen, mogen integendeel niet op de parkeerplaats in kwestie gaan staan.

Moet je laden?

De wet bepaalt niet dat je je voertuig ook effectief moet opladen als je op zo’n parkeerplaats voor elektrische wagens gaat staan. Een uitzondering op die regel bestaat als er een apart onderbord is bij het verkeersbord dat aangeeft dat je er enkel geparkeerd mag staan als je je wagen effectief laadt. Er kan verder ook een tijdsbeperking worden aangegeven dat je er mag staan.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie