Wat zegt de wet?

Moet je een fietser voorrang geven aan een fietsoversteekplaats?

Op heel wat plaatsen op de openbare weg zijn er fietsoversteekplaatsen. Moet je als automobilist voorrang geven aan een fietser die op die plaats de weg wil oversteken? En wat als een fietser het zebrapad gebruikt?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 9 aug. 2020 | Leestijd: 2 min

Oversteekplaatsen voor fietsers worden afgebakend door twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen. Wat zijn de voorrangsregels die daar spelen?

Geen voorrang

Een fietser heeft voorrang op een fietspad. Hij heeft integendeel geen voorrang op oversteekplaatsen die fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten volgen om de rijbaan over te steken. Op die plaats staan er overigens vaak kleine voorrangbordjes (omgekeerde driehoek of stopbord) met de daarbij horende markeringen.

Advertentie – lees hieronder verder

Zebrapad

In de regel hebben voetgangers voorrang aan een zebrapad. Als automobilist of fietser moet je dus stoppen voor een voetganger die het zebrapad aan het oversteken is of die voornemens is om dat te doen. Dit geldt niet als een fietser het zebrapad wil oversteken, tenzij hij de fiets aan de hand heeft. Iemand die ‘al fietsend’ het zebrapad wil oversteken hoef je dus geen voorrang te geven.

Fietspad

Als er sprake is van een fietspadmarkering die aanduidt dat een fietspad doorloopt, hebben de fietsers of bromfietsers voorrang op het verkeer dat het fietspad kruist.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon