Wat zegt de wet?

Dit zijn je rechten als je online een auto wilt kopen

Steeds meer autohandelaars verkopen wagens online. Maar wat zijn je rechten als je overweegt om zo’n aankoop te doen? Beschik je ook over een bedenktijd waarbinnen je de aankoop nog kan annuleren?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 2 mei 2021 | Leestijd: 3 min

De wet bevat heel wat spelregels voor het geval je als consument iets wil aankopen van een beroepsverkoper. Die regels zijn ook van toepassing als je online een auto koopt van een garagist.

Informatie

De garagist die de wagen verkoopt moet je vooreerst heel wat informatie geven over zijn bedrijf en wat hij verkoopt. Deze informatie moet bovendien ook duidelijk en begrijpelijk zijn. Het gaat daarbij onder andere om de naam en het adres van de onderneming, de totale prijs van de wagen die wordt verkocht en dies meer.

Advertentie – lees hieronder verder

Bedenktijd

Bij een aankoop van een wagen via internet heb je verder een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Die termijn begint te lopen op het moment dat de wagen bij jou wordt geleverd.

Als je van de aankoop af wil, volstaat het binnen de wettelijke bedenktijd aan de verkoper te laten weten dat je afziet van de koop. Hiervoor kan je een mail of fax naar de online verkoper sturen. Wil je een ‘zeker’ bewijs hebben, dan kan je ook een aangetekende brief sturen. Je hoeft overigens niet te motiveren waarom je een beroep doet op de bedenktijd en waarom je afziet van de aankoop.

De bedenktijd geldt niet als de wagen echt ‘gepersonaliseerd’ moet worden, wat in de praktijk zelden het geval zal zijn.

Leveringstermijn

Maakte je geen andere afspraken met de verkoper, dan moet de levering gebeuren binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de bestelling. Gebeurt de levering niet tijdig, stuur dan een ingebrekestelling naar de verkoper. Daarin kan je een laatste termijn geven om alsnog te leveren. Helpt ook dat niet, dan heb je het recht om de overeenkomst te beëindigen zonder een vergoeding te moeten betalen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie