Wat zegt de wet?

Wanneer wordt een auto verbeurdverklaard?

Je leest wel eens dat auto’s na een zware verkeersovertreding verbeurd verklaard worden. Wat houdt dat precies in en kan je dan je wagen nog terugkrijgen?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 07/11/2021

Wat is een verbeurdverklaring?

Bij een zware verkeersovertreding kan de politierechter je auto wel eens verbeurd verklaren. Als dat het geval is ben je je auto kwijt en verlies je definitief het eigendomsrecht daarop.  Je kan tegen die veroordeling hoger beroep aantekenen. Je doet daarvoor best een beroep op de diensten van een advocaat.

De verbeurdverklaring is ook iets anders dan de immobilisering van je auto die de rechter ook kan uitspreken.  Die is namelijk tijdelijk. Als de periode van immobilisering voorbij is, krijg je namelijk je auto terug. Zo’n immobilisering mag overigens voor geen langere duur dan die van het tijdelijk verval van het recht tot sturen worden uitgesproken.

Advertentie

Wanneer kan het?

car seized

De rechtbank kan de verbeurdverklaring bevelen wanneer het verval van het recht tot het besturen van een voertuig als straf wordt uitgesproken en dat verval levenslang is of ten minste drie maanden bedraagt als het voertuig eigendom is van de dader van het misdrijf.

Andermans auto

Laat je iemand anders met je auto rijden en begaat die een zware verkeersovertreding dan loop je in bepaalde gevallen eveneens het risico dat je auto verbeurd wordt verklaard.

Hiervoor is het dan wel vereist dat je als eigenaar van het voertuig ook veroordeeld wordt voor een misdrijf. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je aan een persoon, die duidelijke tekens van strafbare alcoholopname vertoont of die zich blijkbaar bevindt in een toestand van dronkenschap een voertuig toevertrouwt om te besturen .

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's