Wat zegt de wet?

Wat als er een auto voor je oprit of garagepoort staat?

Je stelt vast dat er voor je oprit of garage een auto geparkeerd staat. Is de politie dan verplicht om dat voertuig onmiddellijk te laten takelen? En is het nodig om een bordje ‘verboden te parkeren’ of een nummerplaat van je eigen wagen op de garagepoort aan te brengen?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 18/01/2022

Zeker als je in een straat woont waar druk geparkeerd wordt, gebeurt het wel eens dat er een auto voor je oprit op garage geparkeerd staat, waardoor je er zelf geen gebruik meer van kan maken.

Parkeren verboden

no parking

Advertentie

De wet zegt dat het verboden is om een voertuig te parkeren voor de inrit van een eigendom. Stilstaan voor een poort of oprit mag integendeel wel. Onder stilstaan, wordt verstaan de tijd die nodig is om personen in- en uit te laten stappen of om te laden en te lossen. Het verbod om te parkeren voor een oprit of poort geldt sowieso.  Het is dus niet nodig om een bordje ‘verboden te parkeren’ aan te brengen.

Eigen poort?

Het verbod geldt zelfs… als je voor je eigen poort of inrit parkeert.  Ook dan kan je dus een overtreding begaan. Je kan dit vermijden door één of meerdere nummerplaten op je poort aan te brengen van wagens die er wel voor mogen parkeren. Je kan hierbij onder andere gebruik maken van een sticker met de nummerplaat in kwestie. Je kan integendeel niet aan de boete ontsnappen door naderhand te zeggen dat je akkoord was dat er een andere wagen stond. In de praktijk zullen agenten meestal pas na een klacht verbaliseren.

Boete

Parkeert iemand voor je poort, dan begaat die een verkeersovertreding van de eerste graad. De bestuurder van de wagen riskeert dan ook een boete.  Staat er een wagen voor je poort, dan kan je de politie bellen. Die zal eerst trachten uit te zoeken wie de eigenaar van het voertuig is, die persoon trachten te contacteren en te vragen om het voertuig te verplaatsen. Als dat niet binnen een redelijke termijn lukt, dan zal het voertuig getakeld worden op kosten van de overtreder, die daar uiteraard de boete bovenop krijgt.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's