Wat zegt de wet?

Wat kost een veroordeling door de politierechtbank?

Als je na een verkeersovertreding door de politierechtbank wordt veroordeeld om een geldboete te betalen, kost dat je meer dan je op het eerste zicht wel zou denken. Met welke ‘extra’ kosten moet je nu eenmaal rekening houden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 19/11/2021 | Leestijd: 2 min

Opdeciemen

Vooreerst moet je de geldboete die de politierechtbank uitspreekt vermenigvuldigen met de zogenaamde opdeciemen. De bedoeling daarvan bestaat er in de geldboetes ‘actueel’ te houden zodat de wetgever ze niet voortdurend moet verhogen.  Op dit moment moet je de geldboetes die de rechter uitspreekt maal 8 (!) doen. Spreekt de rechter een geldboete uit van 100 euro dan zal je dat dus 800 euro kosten.

Bijdrage slachtofferfonds

Als de rechter een geldboete oplegt van 26 euro of meer zal je ook een bijdrage moeten betalen aan het zogenaamde slachtofferfonds. Deze bijdrage bedraagt 25 euro maar moet ook vermenigvuldigd worden met de zogenaamde opdeciemen zodat dit bedrag op dit moment 200 euro bedraagt. Je moet deze bijdrage ook betalen als er geen slachtoffers waren van de verkeersovertreding die je beging.

Advertentie – lees hieronder verder

Bijdrage fonds voor juridische tweedelijnsbijstand

Daarnaast zal je ook een bijdrage moeten betalen voor het zogenaamde fonds voor juridische tweedelijnsbijstand. Die bijdrage bedraagt 20 euro. Deze bijdrage wordt, in tegenstelling tot de andere posten die hierboven werden aangegeven, niet vermenigvuldigd met de opdeciemen.

Gerechtskosten

euro

Bovenop de bovenstaande posten moet je ook rekening houden met de gerechtskosten. Het gaat daarbij onder andere om de kosten van de dagvaarding. Hou hierbij rekening met een kost van ongeveer 125 euro. 

Doe je voor je verdediging een beroep op een advocaat, dan moet je ook diens kosten eventueel nog betalen.  Dit geldt niet als je een rechtsbijstandsverzekering afsloot. In dat geval zal deze verzekering de kosten van je advocaat op zich nemen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie