Wat zegt de wet?

Wie heeft voorrang op een parking?

Je rijdt met je wagen op de parking van een grootwarenhuis of bioscoop. Je hebt daar een aanrijding met een andere wagen. Welke spelregels bepalen wie er in fout is?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 19 dec. 2018 | Leestijd: 2 min

Op het moment dat je rondrijdt op een parking komt een andere chauffeur uit een parkeerplaats gereden. Hij rijdt hierbij tegen je wagen. Of een chauffeur die van links komt geeft je geen voorrang en rijdt tegen je wagen aan. Wie is aansprakelijk?

De parking is voor iedereen toegankelijk

Advertentie – lees hieronder verder

Om te weten welke spelregels gelden dient een onderscheid te worden gemaakt naargelang de parking al dan niet voor iedereen toegankelijk is. Is dat het geval (zo bijvoorbeeld de parking van een grootwarenhuis of bioscoop) dan gelden in principe de gewone verkeersregels om te bepalen wie in fout is. Zo geldt bijvoorbeeld als regel dat diegene die een parkeerplaats verlaat (en dus een maneuver uitvoert) voorrang moet verlenen aan het andere verkeer.

Privé-parking?

Is er sprake van een privé-parking (bijvoorbeeld de parking van een vereniging waarop enkel de leden daarvan mogen parkeren) dan mag de eigenaar of uitbater van de parking zelf bepalen wat de voorrangsregels zijn die gelden. Je dient je daar ook aan te houden. Doe je dat niet, dan zal jij in fout zijn en kan je aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval.

Er zijn geen spelregels

Legde de eigenaar van de privé-parking geen regels op dan zal de rechtbank bij een ongeval vaak kijken of de bestuurders die betrokken waren bij het ongeval zich gedroegen als normale, voorzichtige bestuurders. De gewone voorrangsregels (zoals bv. de voorrang van rechts) worden dan veelal toegepast.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon