Wat zegt de wet?

Zijn dashcambeelden een geldig bewijs?

Heel wat automobilisten maken gebruik van een dashcam in hun wagen. Bij een verkeersongeval kunnen de beelden daarvan duidelijk maken wie er in fout was. Maken de beelden die met een dashcam worden opgenomen wel een geldig bewijs uit?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 01/10/2020 | Leestijd: 2 min

Het gebeurt steeds vaker dat er van een verkeersongeval beelden zijn die worden opgenomen met een dashcam. Men beweert wel eens dat ze geen geldig bewijs kunnen vormen. Maar is dat wel zo?

Stuur ze naar je verzekeraar

Als je beelden maakte met je dashcam kan je die overmaken aan je verzekeraar. In de bepaling van wie er in fout is zal de verzekeraar allicht rekening houden met de beelden. Weet wel dat de beelden ook voor jou nadelig kunnen zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

En de rechtbank?

Ook voor de rechtbank kan je de beelden aanwenden. De partij voor wie de beelden nadelig zijn durft dan wel eens te zeggen dat ze in strijd zijn met de privacy- en de camerawetgeving. Daarbij kan een ganse juridische discussie ontstaan die je er maar moet bij nemen.

Ook een onrechtmatig bewijs kan

Zelfs als de rechtbank van oordeel zou zijn dat bepaalde wetgeving zou zijn geschonden hoef je je nog niet noodzakelijk zorgen te maken. Ook een onrechtmatig bewijs kan soms als bewijsmiddel worden aangewend. De rechtbank zal onrechtmatig verkregen beeldmateriaal allicht alleen uitsluiten als dit de betrouwbaarheid van het bewijs heeft aangetast of als het gebruik van het bewijs in strijd is met het recht op een eerlijk proces.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie