Nieuwe modellen

Honda Civic Type R: nog radicaler

Honda plaagt ons al maanden met nieuws over de nieuwe Civic Type R. Nu is hij er eindelijk, of toch in zijn Japanse versie.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 22 jul. 2022 | Leestijd: 3 min

De zesde generatie van de Civic Type R werd zopas onthuld in Japan. Onder zijn kap ligt een verbeterde versie van de 2-liter VTEC-viercilinder turbo die we al kenden, maar voorlopig wil Honda nog niet zeggen hoeveel pk het blok op de voorwielen lost. Ter herinnering: de ‘huige’ Type R laat 320 paarden trappelen.

Honda Civic Type R 2023 VTEC

Advertentie – lees hieronder verder

Dat hij over het algemeen sneller wordt dan zijn voorganger, werd al bewezen met een ronderecord op het circuit van Suzuka (in de categorie van de voorwielaandrijvers). In ieder geval zijn zijn remmen straffer en profiteert de hete hatchback van een gunstigere vermogen-gewichtsverhouding, terwijl hij ook met meer koppel en een hogere topsnelheid zou uitpakken. Let ook op het speciale uitlaatsysteem met drie einddempers, inmiddels een typisch kenmerk van de Civic des Civics.

Honda Civic Type R 2023

Vetrouwd gezicht

De Civic Type R zal er anno 2023 weer wat braver uitzien, al blijft hij zijn verleden toch trouw wat de stijlkenmerken en het kleurenpalet betreft. Ook is zijn achterspoiler nog steeds erg impressionant.

Civic Type R 4

We merken evenwel dat hij breder en lager is en dat hij op prachtige, zwartgelakte 19″-wielen rust (met daarrond Michelin Pilot Sport 4S-banden). Rode Brembo remklauwen, een grote diffuser achteraan en een al bij al brave koetswerkkit vervolledigen het plaatje.

Honda Civic Type R 2023

Racegevoel

Het interieur van de nieuwbakken Type R is eveneens op-en-top herkenbaar. De sportstoelen zijn als vanouds rood (bekleed met een suède-achtig materiaal) en – niet onbelangrijk – schakelen doet de piloot handmatig.

Honda Civic Type R 2023 interieur

De bestuurder kan kiezen tussen verschillende rijmodi die verschillende parameters van het model beïnvloeden. Bovendien is hij uitgerust met Honda LogR, dat data die door allerhande sensoren worden verzameld, registreert. Deze informatie kan de chauffeur vervolgens met een smartphone raadplegen.

Civic Type R 5

De exacte specificaties van de nieuwe Civic Type R worden pas in het najaar bekendgemaakt en de eerste exemplaren voor de Europese markt staan op de planning van volgend jaar. Waarschijnlijk zal dit de allerlaatste Honda met verbrandingsmotor zijn (niet-hybride) die in onze contreien wordt verkocht.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie