Nieuwe technologie

Porsche wil op pannes anticiperen

Porsche ontwikkelt nieuwe technologie met behulp van data uit de eigen modellen om allerhande problemen te voorspellen voordat ze effectief plaatsvinden. Er wordt als het ware een digitale tweelingbroer van de auto gemaakt.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 15 nov. 2021 | Leestijd: 3 min

Met de opkomst van geconnecteerde technologieën verzamelen autofabrikanten steeds meer gegevens die op verschillende manieren nuttig zijn. Zo ook Porsche, dat al meer dan drie jaar een project uitvoert met CARIAD, een dochteronderneming van de Volkswagen Group die in autonome software gespecialiseerd is.

Samen hebben deze twee bedrijven een systeem ontwikkeld dat een digitaal duplicaat van elk voertuig maakt. Het doel is om toekomstige defecten te voorspellen aan de hand van data verzameld door neurale sensoren die op de auto’s zijn geïnstalleerd.

Advertentie – lees hieronder verder

Alles voorspellen

Porsche Twin Chhassis

Algoritmen maken het mogelijk om problemen te voorspellen nog voor ze zich stellen. De technologie wordt momenteel getest op de Taycan, die al is uitgerust met een apparaat dat de toestand van de luchtvering constant controleert.

De elektrische berline stuurt gegevens door die worden geanalyseerd en vergeleken met alle andere in gebruik zijnde voertuigen. De klant wiens wagen een bepaalde mate van slijtage vertoont, wordt automatisch gevraagd om naar een Porsche-dealer te rijden zodat het probleem kan worden gecheckt. Dit revolutionaire systeem is onder andere bedoeld om het stukgaan van een onderdeel en bijkomende schade voorkomen.

“Anonimiteit gegarandeerd”

Porsche gaat er prat op dat tot dusver geen enkele Taycan-klant heeft geweigerd om deel te nemen aan het proefproject, waarvan de gegevens naar verluidt anoniem worden verzameld. Als de eindresultaten overtuigend genoeg zijn, zal dit ‘toezicht’ worden uitgebreid tot de rest van de voertuigen.

Een pak voordelen

De Duitse fabrikant claimt talrijke voordelen, zoals de correctie door de fabriek van geometrieproblemen wanneer het systeem bijvoorbeeld voortijdige bandenslijtage constateert.

De digitale tweelingbroer van Porsche, die als identiteitskaart van het voertuig fungeert, kan de doorverkoopwaarde van het voertuig op de tweedehandsmarkt verhogen omdat men dan weet of het voertuig al dan niet goed werd onderhouden.

Volgend jaar zou het systeem officieel operationeel moeten zijn.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie