Een auto verkopen

Hoe bepaal ik de juiste vraagprijs?

Geschreven door Autovlan.be | 14/12/2016

Als het model dat je wil verkopen courant is, bepaal je er best een vraagprijs voor. Wie dat niet doet, riskeert erg weinig geïnteresseerden aan te trekken of belachelijk lage biedingen te krijgen. Maar hoe doe je dat nu precies, zo'n prijs op je eigen wagen kleven?

Laat ons al maar starten met te zeggen dat de meeste mensen de waarde van hun auto overschatten en gebreken minimaliseren waardoor hun verkoopkansen verkleinen. Het is met andere woorden aangeraden er een realistisch cijfer op te plakken, of toch als je binnen een redelijke termijn van je vierwieler af wil geraken. De eenvoudigste manier: vergelijken met gelijkaardige aanbiedingen (merk/model) zonder leeftijd, motorisatie, kilometerstand en uitrusting/opties uit het oog te verliezen. Let wel: opties verliezen veel in waarde dus reken wat dat betreft niet op evenredigheid.

Plus of min

Voorts zijn er nog elementen die voor een prijsdaling of -stijging kunnen zorgen. Het al dan niet aanwezig zijn van een onderhoudsboekje bijvoorbeeld, maar ook of er in recente termen belangrijke kosten werden gemaakt (distributieriem vervangen…). Zijn er gebruikssporen? Zijn de zetels in goede staat of zijn er krassen of zelfs blutsen op het koetswerk? Is er ergens roest aanwezig? Allemaal vragen die potentiële kopers bezighouden…

Maak bij het vergelijken ook een onderscheid tussen particuliere en professionele verkopers. Een garage is verplicht een jaar garantie te geven en zal in de regel meer vragen dan iemand die zijn of haar eigen wagen verkoopt.

Snel, snel

Wil je écht snel van je auto af, plaats dan een helder zoekertje met een lichtjes naar beneden gebogen vraagprijs.

Lees ook

Trefwoorden

Vind vandaag nog uw auto

Auto's