Zelf een tweedehands auto verkopen, dat doe je niet elke dag. Veel mensen beginnen er zelfs niet aan en geven hun sleutels gewoon af aan de garagehouder, die de verkoop van de auto op zich neemt, vaak met een mooie winst. Dit betekent dus dat je niet de volledige waarde van je wagen op de tweedehandsmarkt recupereert.
Voor sommige verkopers is er echter geen sprake van om een deel van de verkoopwaarde aan een professional te verliezen: ze nemen zelf de verkoop van hun auto in handen om hun winst te maximaliseren. Of eerder hun verlies te beperken, aangezien een auto maar zelden een investering blijkt in de strikte zin van het woord.
Voorzichtig blijven
Onderhandelen over de overname van je oude auto is niet eenvoudig. De stress kan soms intens zijn. De transactie roept immers vaak wantrouwen op, vooral als het om geld gaat. Wanneer we een onbekende met onze auto laten vertrekken, kruisen we vaak onze vingers dat de betaling op een correcte en vlotte manier verlopen is.
Advertentie – lees hieronder verder
Helaas komen gevallen van oplichting soms voor. Ze blijven weliswaar een minderheid van de meer dan 700.000 tweedehandsauto’s die jaarlijks in België van eigenaar wisselen, maar ze zijn ook niet zeldzaam. Laat je echter niet van de kaart brengen, ga gewoon methodisch te werk.
Concreet is de financiële transactie de meest delicate stap. Die kan op verschillende manieren gebeuren. De betaling kan contant, per gecertificeerde bankcheque, per bankoverschrijving of zelfs via een vertrouwde derde partij.
Betaling in cash
Vaak wordt gedacht dat contante betalingen begrensd zijn. Maar tussen particulieren is er geen limiet. Deze regel geldt alleen voor professionals (maximaal 3.000 euro). Hoe dan ook is het altijd raadzaam om een transactiedocument op te stellen, met daarin de algemene kenmerken van de auto, de gegevens van de betrokken partijen, de datum van de transactie en de handtekeningen. Elke partij moet een exemplaar ontvangen.
Voor een veilige contante betaling spreek je het best af op een vooraf bepaalde plaats, maar zeker niet op het adres van de verkoper. Dit doe je beter op een parking van een supermarkt of bij een bankfiliaal waarmee je vooraf contact hebt opgenomen, zodat zij de echtheid van de ontvangen bankbiljetten kunnen controleren. Een koper die deze werkwijze weigert, maakt zich uiteraard verdacht.
Gecertificeerde cheque
Een gecertificeerde cheque biedt veel voordelen: hij is veilig en controleerbaar. Hij is ook veilig voor de koper, want als die de cheque verliest, kan niemand anders die in zijn plaats verzilveren.
Let erop dat een gecertificeerde cheque de volgende elementen moet bevatten: hij moet uitgegeven zijn door een Belgische bank, hij vermeldt bij ‘betaalbaar’ de naam van een bankfiliaal in België met het adres, er is een stempel van het agentschap of de werknemer die de cheque uitgaf, hij is tweemaal ondertekend door medewerkers van het agentschap, bij ‘betaalbaar’ moet de naam van de koper vermeld worden (controleer de identiteitskaart).
Vergeet ook niet om telefonisch contact op te nemen met de bank om te controleren of de cheque wel echt is (oplichting komt hier ook voor). Houd er ook rekening mee dat om de cheque te kunnen verzilveren de koper op de achterkant moet schrijven: ‘te betalen aan + je naam en voornaam’ met handtekening, anders kun je er niets mee doen.
Om de betaling met een gecertificeerde cheque helemaal veilig te maken, vraag je de koper om een foto van de cheque in kwestie en zoek je op internet naar de details van de uitgevende instantie. Bel niet naar het telefoonnummer op de cheque zelf, want dat kan naar een medeplichtige leiden. Controleer ten slotte op de dag van de transactie of het wel dezelfde cheque is als op de foto.
Betaling via overschrijving
De overschrijving lijkt de veiligste formule. Ook hiermee moet je echter voorzichtig zijn, want het duurt een tijdje voor het geld op je rekening staat en in die tussentijd is het geen goed idee om de autosleutels al aan de koper te overhandigen.
Wees ook voorzichtig wanneer de transactie internationaal is: het is mogelijk dat het geld van je rekening verdwijnt als de koper bijvoorbeeld het geld op zijn rekening heeft gestort via een valse cheque en de bank het zich intussen gerealiseerd heeft.
Het is wellicht beter om direct naar het bankfiliaal te gaan en de bankier de overschrijving voor je ogen te zien doen. Pas ook op voor betalingen via Western Union, PayPal en MoneyGram, dat zijn geen beveiligde instellingen.
Vertrouwde derde partij
De veiligste oplossing is wellicht die van de vertrouwde derde partij. Het gaat om een beveiligde betalingsdienst met een specifieke rekening waarop het bedrag van de transactie geblokkeerd blijft tot de transactie voltooid is. Ook worden de identiteiten van de koper en de verkoper geverifieerd.
Als verkoper kun je de koper vragen om een dergelijke dienst te gebruiken. Het uitwisselingsplatform kost een klein bedrag (minder dan 50 euro), maar soms loont dit wel de moeite voor de gemoedsrust.
Je voertuig gratis te koop zetten? Klik hier!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be