Een auto verkopen

Restwaarde van model varieert sterk binnen hetzelfde merk

Het is niet omdat je een model van een premiummerk kiest, dat de restwaarde altijd gegarandeerd is. Dat concludeert de organisatie Car Vertical na een studie van de waarde van verschillende BMW’s. Eigenaars kunnen voor (on)aangename verrassingen staan…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 17 mrt. 2023 | Leestijd: 4 min

Mensen denken vaak dat de keuze voor een premiummerk een hogere restwaarde garandeert. Niets is echter minder waar, zo blijkt uit een studie van Car Vertical op basis van diverse BMW-modellen. Volgens deze specialist in de historiek van voertuigen zijn er sterke verschillen tussen de modellen in het gamma van de Beierse constructeur. Heel wat eigenaars laten zich hierdoor verrassen.

Hogere waarde voor SUV’s

We leren bijvoorbeeld dat SUV’s hun waarde veel beter behouden dan andere modellen op de tweedehandsmarkt. Zo zou de X1 na drie jaar gebruik een gemiddelde restwaarde van 62,4 procent behouden en de X5 zelfs 66,6 procent. Deze vaststelling stemt eigenlijk overeen met de markt, die tegenwoordig meer interesse heeft voor SUV’s dan voor sedans of breaks. De een zijn dood is de ander zijn brood. Zo mogen liefhebbers van een tweedehands 3 Reeks zich in de handen wrijven.

Advertentie – lees hieronder verder

Serie-3

Voor Car Vertical is het duidelijk dat de berlines van het merk niet dezelfde scores halen als de SUV’s. Zo verliezen de berlines van de 3 Reeks en 5 Reeks meer dan de helft van hun waarde en daalt de waarde van een BMW 7 Reeks na drie jaar tot 40,5 procent van de nieuwprijs, waarschijnlijk ook door de slechte reputatie qua onderhoudskosten. Erger nog: na tien jaar zou de limousine van BMW nog maar voor gemiddeld 14,4 procent van zijn nieuwwaarde verkocht worden. Een ramp.

M-versies zijn populair

Het is geen verrassing, maar uit de studie van Car Vertical blijkt ook dat sportieve modellen – in het bijzonder het M-gamma – nog altijd erg populair zijn op de tweedehandsmarkt. Sommige modellen, zoals de 1M Coupé of zijn opvolger M2, zijn meer gewild dan andere.  Hetzelfde geldt uiteraard voor de M3 en de M5, iconische modellen waar veel vraag naar is omdat ze nieuw niet voor iedereen bereikbaar zijn. Het is echter niet evident om een mooi exemplaar met een redelijke kilometerstand te vinden, wat de waarde van deze modellen in perfecte staat nog verhoogt.

M1coupe

Het toppunt is dat sommige oude M-modellen van tien of twintig jaar geleden vandaag duurder zijn dan destijds. Wellicht doet deze trend zich ook voor bij Audi of Mercedes, vooral door de ingrijpende en nog altijd zeer omstreden elektrificatie

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon