4x4

Ford Bronco ook in Europa te koop, maar…

Groot nieuws voor Belgische Ford Bronco-fans, want het Amerikaanse merk laat de stoere 4×4 volgend jaar de grote plas oversteken. Er is wel een ‘maar’, zoals de titel aangeeft…

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 14 jul. 2022 | Leestijd: 3 min

De Ford Bronco kan je een beetje als de Amerikaanse Land Rover Defender beschouwen, al staat hij vooral oog in oog met de Jeep Wrangler. Deze off-roader is bij ons niet zo bekend maar geldt in de VS als een symbool van vrijheid en avontuur. Het betreft dan ook een ware alleskunner: geen SUV maar een échte 4×4 met een traditioneel ladderchassis en, in de ‘advanced’-versie, met lage gearing en vergrendelbare differentiëlen.

Ford Bronco EU

Advertentie – lees hieronder verder

In het land van Uncle Sam is de Bronco in verschillende koetswerkvormen leverbaar. Wij krijgen jammer genoeg alleen de grote vijfdeurs op ons bord en kunnen enkel dromen van de straffe Bronco Raptor, die 424 pk uit een 3-liter V6 turbo sleurt. De enige overige mogelijkheden zijn de 305 pk sterke 2,3-liter turbo – bekend van de Mustang Ecoboost – en de 2.7 V6 met 315 pk. Wij gokken dat Belgische klanten enkel de 2.3 zullen kunnen bestellen.

Ford Bronco EU

Dat deze stoere jongen naar ons werelddeel komt, werd zwart op wit bevestigd door Ford Europa, al geeft de fabrikant nog niets te kennen over de prijs en de oplage van het model. Reken maar dat de vraag veel groter zal zijn dan het aanbod (Ford moet zijn Europese CO2-gemiddelde binnen de perken houden, nvdr) en dat de prijzen een pak hoger zullen liggen dan die van de ‘Amerikaanse’ Bronco’s. Ginds kost hij minstens 34.700 dollar, omgerekend zo’n 33.000 euro.

Bronco?

Ford Bronco EU

Bronco betekent ‘wild paard in het westen’. De terreinwagen met die naam ging voor het eerst in productie in 1965, iets meer dan een jaar na de Mustang (verwilderd prairiepaard…). De Bronco die vandaag nieuw wordt verkocht, is van de zesde generatie (geïntroduceerd in 2020) en lost de Bronco V af dewelke in 1996 op pensioen werd gestuurd. Tussen beide generaties zit dus een gat van zomaar eventjes 24 jaar. Wij leerden de Bronco in 1994 kennen, toen O.J. Simpson het internationale nieuws haalde met de bekendste politieachtervolging ooit. Hij reed toen in een… juist ja.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon