Actualiteit

1 op 3 auto’s in Noorwegen is elektrisch: waarom?

Geschreven door Joris Bosseloo | 10/01/2019

Op enkele jaren tijd is Noorwegen het walhalla van de elektrische auto geworden. Want hoewel de automarkt ginds vier keer kleiner is dan bij ons (147.929 exemplaren), is het marktaandeel van elektrische auto’s er het hoogst ter wereld. We spreken over maar liefst 31,2%!

De elektrische auto is populairder dan ooit in Noorwegen. De verkoop ervan steeg in twaalf maanden tijd met 39,5% tot 46.143 eenheden en bovendien brachten 42.869 hybrides (waarvan 26.546 “plug-ins”) en 51 waterstofauto’s het aandeel van de voertuigen die emissieloos kunnen rijden naar 60,2%. In ons land vertegenwoordigen deze voertuigen samen maar 5,16% van de markt. Een gigantisch verschil.

 

Weg met fossiele brandstof?

Vanaf 2025 mogen auto’s met een traditionele verbrandingsmotor niet meer worden verkocht in het Scandinavische land. Je zal er wel nog mee mogen rijden, maar toch zegt de beslissing veel over de richting die de Noren in willen slaan. Da’s natuurlijk ook van de dalende verkoop van benzine- en dieselwagens af te leiden. Vorig jaar werden er van de eerste soort 2,3% minder exemplaren verkocht (nu goed voor 22% marktaandeel) en 5,4% minder van de tweede (17,7% aandeel). De grote winnaar is de , die helemaal bovenaan de verkooplijst staat en voor het eerst in meer dan een decennium de VW Golf onttroont.

 

Vanwaar die grote Noorse interesse in EV’s?

Daar zit de politiek voor iets tussen. In Noorwegen wordt de aankoop van elektrische auto’s namelijk fors gestimuleerd. Door er geen verkeersbelasting op te heffen, ze de toelating te geven om busbanen te gebruiken, ze gratis te laten parkeren en – last but not least – door te investeren in toegankelijke laadpunten. Iets om lessen uit te trekken?

Trefwoorden

Lees ook