Actualiteit

Audi A3 viert zijn 20ste verjaardag

Geschreven door Nicolas Joannès | 22/09/2015

Audi lanceerde zijn eerste kleine berline 20 jaar geleden en die liet het Duitse merk toe ook voet aan wal te krijgen in het belangrijke segment van compacte wagens. Back to the future.

Op 18 september 1995 rolde de eerste A3 de Audi-fabriek buiten. Dit was de gelegenheid voor het merk om op dat moment zijn intrede te maken op de enorme markt van compacte berlines die de verkoop van het Duitse merk een enorme boost zou geven.

Het model was aanvankelijk verkrijgbaar als driedeurs, enkele jaren ook als vjfdeurs, vooraleer de komst van een cabriolet en de sportieve S3 en RS3. Tenslotte liet ook de berlineversie van de Audi A3 toe een veel breder publiek aan te spreken dat niet viel voor de grotere berlines van het merk. Dat concept werd nog verder uitgediept met de komst van de A1 in 2010.

De Audi A3, maakte steeds gebruik van dezelfde basis als de VW Golf, maar zag door de jaren heen ook vele nieuwe concurrenten opduiken in het premium compact segment met onder meer de BMW 1 Reeks en de Mercedes A Klasse.

Brengt de Audi A3 u vandaag nog aan het dromen?

Trefwoorden

Lees ook