Actualiteit

Bio-Bus : rijdt op uitwerpselen

Geschreven door Laurent Norro | 07/05/2015

Er staat geen rem op de vooruitgang! Dat dachten zonder twijfel ook de inwoners van het Engelse Bristol toen ze voor het eerst de “kaka”-bus zagen rijden. U hebt het inderdaad goed gelezen! Deze 100% bio-bus verzorgt sinds begin maart dagelijks de lijn 2 van deze stad die tot “Groene hoofdstad van Europa 2015” werd uitgeroepen.

Concreet heeft deze autobus met 40 plaatsen de speciale eigenschap om te rijden op een brandstof die gewonnen wordt uit de uitwerpselen van het lokale zuiveringsstation en voedselafval. Het gaat dus daarom om een “groene” brandstof, die 80% minder stikstofoxide (NOx) en 20 tot 30 % minder koolstofdioxide (CO2) uitstoot dan een dieselmotor. Niet slecht!

Mohammed Saddiq, zaakvoerder van GENeco, het bedrijf dat deze bus ontwikkelde, verklaarde aan de pers: « De voertuigen op gas spelen zeker een belangrijke rol in de verbetering van de luchtkwaliteit in de Britse steden, maar de « Bio-Bus » gaat nog een stap verder en wordt gevoed door de mensen die in de omgeving wonen en die zonder twijfel ook deze bus nemen ».

De geur van deze brandstof? Aangezien ze bekomen wordt door de gisting van organische materialen, bekend als methanisering, ruikt ze ongeveer hetzelfde als aardgas. Oef! Tenslotte onthouden we vanuit praktisch oogpunt dat deze bus met een volle tank een rijbereik heeft van 300 km, wat overeenstemt met de jaarlijkse organische lozingen van vijf personen.

En wil u dat ook dat onze maatschappijen voor openbaar vervoer zich meer interesseren voor deze innovatie?

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's