Actualiteit

Brussel staat qua filegevoeligheid op 32ste plaats ter wereld

Geschreven door Laurent Norro | 03/04/2015

Het lijkt wel of we elke dag een zee van tijd verliezen door de files in en rond Brussel. Mocht u ook dat gevoel hebben, is het zinvol dat u de resultaten van de studie die door TomTom, fabrikant van navigatiesystemen, werd gevoerd even bekijkt. In andere steden blijkt het nog erger te zijn …

Door de Traffic Index is de constructeur erin geslaagd om de filestatistieken van 218 steden, verspreid over 36 landen met elkaar te vergelijken. Daaruit blijkt dat Brussel, Antwerpen en Luik weinig reden hebben om te klagen. In de rangschikking staat Brussel op de 32ste plaats met een gemiddelde filegevoeligheid van 33 %. Antwerpen zien we op de 63ste plaats met een gevoeligheid van 28 % en Luik staat nog verder in de lijst met 17 %. Brussel heeft vooral een piek van 82 % op het einde van de dag, net als Antwerpen met 68 % en Luik met 44 %. Uit deze studie die slaat op 2014 leren we dat de Belgische pendelaar gemiddeld 100 uur extra nodig had om ’s avonds naar huis te rijden.

In de top 5 van het klassement vinden we Istanbul (Turkije) op de eerste stek met een gemiddelde filegevoeligheid van 58 %, wat tijdens de spitsuren ’s avonds oploopt tot een forse 109 %. De andere spelers van de top 5 zijn Mexico (Mexico), Rio de Janeiro (Brazilië), Moskou (Rusland) en Salvador (Brazilië). Uit deze ranking leren we dat vooral de Zuid-Amerikanen geduld moeten hebben in de file. Dichter bij ons Moskou bedraagt de gemiddelde filegevoeligheid slechts 50 % maar met een piek van 103 % tijdens de avondspits.

Vindt u dat deze cijfers een juiste inschatting geven van uw dagelijkse verplaatsingen ?

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's